Afkicken aan huis

The Home Clinic behandelt mensen met een verslaving niet in een groep, maar gewoon thuis.

Sinds tweeënhalf jaar behandelt Pieter Bodewits met een team van deskundigen mensen die van hun verslaving willen afkomen. Niet in een kliniek, niet in een groep, maar gewoon thuis.

Algemeen Dagblad, 22 januari 2007

Wie aan afkicken denkt, denkt bijna automatisch aan een kliniek. Volgens Pieter Bodewits eigenlijk een rare gedachte. ´De verslaafde moet vooral in zijn eigen omgeving zonder drugs leren leven.´ Hij begon daarom The Home Clinic.

Tekst: Marc Kruyswijk Foto:Marco Okhuizen


De uiteenlopendste mensen nemen met Pieter Bodewits contact op. Het is nog niet zo heel lang geleden dat hij werd gebeld door een burgemeester die kampte met zware verslavingsproblemen. ,,Die wilde afkicken, maar hoe? Als burgemeester kun je niet zonder opgaaf van redenen een paar weken vrij nemen om jezelf in een kliniek te laten opnemen. Dat komt altijd uit. Een burgemeester kan zich dat niet veroorloven." Bodewits wil er maar mee zeggen dat de angst dat de verslaving aan het licht komt, onverminderd groot is. Niet alleen voor de burgemeester overigens. ,,Mensen uit alle lagen van de bevolking melden zich hier, ook tegelzetters bijvoorbeeld. Of vrouwen van wie de kinderen het huis uit zijn en die als reactie naar de fles hebben gegrepen."

De verslaafde is een meester in het leiden van een dubbelleven. Een belangrijk deel van zijn of haar leven speelt zich af in het geheim. De omgeving weet vaak niets af van de situatie. Zelfs het gezin heeft over het algemeen geen idee van de omvang van de problemen. Tot het te erg wordt. En dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. ,,Mensen gaan dan zelf maar wat aanmodderen," zegt Bodewits. ,,Terwijl ze in problemen zitten waar ze zelf niet meer weten uit te komen. Dat gaat van kwaad tot erger. Ze verliezen hun baan, hun financiële positie verslechtert en niet zelden valt het gezin uit elkaar. We praten hier over totale maatschappelijke teloorgang."

"Het kliniekregime is vaak belemmerend voor het herstel. Al die rigide regeltjes"

Sinds tweeënhalf jaar behandelt Bodewits met een team van deskundigen mensen die van hun verslaving willen afkomen. Niet in een kliniek, niet in een groep, maar gewoon aan huis. Want waar kun je beter zijn in een crisis dan in de beslotenheid van je eigen omgeving? ,,Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat het uitkomt, het valt veel minder op."De privacy is maar één aspect van thuis afkicken. Er steekt veel meer achter, weet Bodewits. Waarom zou je mensen uit hun eigen omgeving weghalen, ze laten afkicken en ze vervolgens weer terugplaatsen in diezelfde omgeving waar het voorheen zo ontzettend fout is gelopen, redeneert hij. ,,Uit onderzoek blijkt dat de beste plek om te genezen thuis is. En dat geldt ook voor verslavingen." Een kliniek doet vreemde dingen met mensen, merkte Bodewits, toen hij na het afronden van zijn geneeskundestudie ging werken in een verslavingskliniek in Almere. Hij zag de cliënten voor zijn ogen hospitaliseren. ,,Ze werden passief, afwachtend, gaven hun lot en de controle over hun leven uit handen."

De ´kliniekcultuur´ omschrijft Bodewits als ´vaak belemmerend voor het herstel´. ,,Met al die strakke, rigide regeltjes waar je je ineens aan moet houden. Groepsbehandeling? Dat willen mensen simpelweg niet. Daar zou ik zelf ook niets van moeten hebben. Het is natuurlijk begrijpelijk dat er strakke regels gelden op het moment dat je met een groep mensen voor een korte periode gaat samenleven, maar het heeft weinig met het ´echte´ leven buiten te maken." Regelmatig komt voor dat dit aspect juist contraproductief werkt. ,,Mensen worden er soms gek van en nemen vroegtijdig ontslag. Doodzonde, want het is niet de feitelijke behandeling die ze niet aankunnen, het is het kliniekregime. Doordat ze afhaken voelen die mensen zich wel schuldig, naar zichzelf en hun omgeving."

Het maakte dat Bodewits iets wilde beginnen dat anders was. ,,Ik merkte dat weerstand tegen opname niet betekende dat men zich verzette tegen behandeling. Verder was de nood van partners en ouders erg hoog, terwijl de kliniek niets kon doen. Op basis daarvan heb ik in de zomer van 2004 The Home Clinic opgericht. Niet uit frustratie, maar uit inspiratie uit de praktijk." Hij richtte een kantoor in Weesp in van waaruit een aantal ambulante teams van artsen, psychologen en psychiaters werkt. Veel ruimte hebben ze niet nodig, want ze doen hun werk aan huis. ,,Nergens ter wereld leer je samen met je familie of met partners gezamenlijk en in je eigen huis de strijd aangaan met drugs en wordt je als team opgeleid om, ook zonder professionele hulpverlening, in de toekomst het probleem de baas te kunnen."

Naar boven

"De partner wordt meestal benoemd tot buddy. Die zien vaak meer details"

De eerste weken wordt er onder medische begeleiding vaak lichamelijk afgekickt, daarna is het de beurt aan psychologen en psychiaters die regelmatig langskomen om de verslaafde bij te staan. Doordat de naasten van de verslaafde ook volop meedoen, wordt het behandelteam verdubbeld: de professionals van The Home Clinic, maar ook de semi-professionals uit het gezin, zegt Bodewits. ,,Eén van de gezinsleden wordt benoemd tot buddy, meestal de partner. Mensen die dicht bij de verslaafde staan kennen de achtergrond en zien vaak meer details dan de behandelaars. Al was het alleen maar al doordat het leven van deze partners jarenlang in dienst heeft gestaan van het instandhouden van de verslaving." Het is een moeilijke rol, geeft Bodewits toe, want de partners zijn natuurlijk direct betrokken en zouden eventueel geneigd kunnen zijn te heftig te reageren op wat er tijdens het afkicken gebeurt. ,,Maar samen met de manier waarop wij hen trainen, maakt hen dat tot bijzondere experts op het gebied."Essentieel is de positie van de verslaafde zelf. ,,De klant moet zelf aangeven wat hij of zij wil. Het klinkt misschien tuttig, maar de verslaafde moet zelf structuur in zijn leven aanbrengen. Dat geeft de grootste kans op volledig afkicken. Ik noem een behandeling dan ook afgerond als de cliënt en zijn omgeving in het dagelijks leven goed kunnen omgaan met eventuele uitglijders."

The Home Clinic maakt gebruik van geaccepteerde methodes uit de verslavingszorg, maar dan aangepast voor de thuisbehandeling. ,,Een nieuw ontwikkelde methode die een thuisbehandeling veilig en mogelijk maakt. Slechts een klein deel van de behandeling bestaat uit bekende en geaccepteerde methodes uit de verslavingwetenschap." Binnen de verslavingszorg worden protocollen overgewaardeerd, meent Bodewits. ,,Daar ben ik wars van, wij zijn geen afkick-McDonald's waar alles altijd hetzelfde gaat. Je gaat ermee voorbij aan de kwaliteit van de therapeut, die voor een belangrijk deel wordt bepaald door creativiteit en intuïtie."

Naar boven

Direct Hulp?
Bel 0294 450 186

Wil je snel in behandeling?
Meld je Aan.