Afkicken onder toezicht met webcam

Gooi en Eemlander 28 september 2004

Weesper Pieter Bodewits start particuliere verslavingskliniek

De Weesper arts Pieter Bodewits (37) is gestart met de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland. Met The Home Clinic, een centrum zonder ´muren en deur´ kunnen mensen in de eigen omgeving medisch verantwoord ontwennen van alcohol of drugs met hulp van een buddy. Zij krijgen medicijnen om het lichaam te ontgiften. De begeleiding van de arts gebeurt via telefonisch contact, huisbezoek en een internetverbinding, waarbij een webcam kan worden ingeschakeld. Vooral voor de onzichtbare groep van overmatige alcoholgebruikers is deze anonieme manier aantrekkelijk.

Door Jetty Claus


WEESP - De verslavingskliniek van het Amsterdamse Jellinek-centrum lijkt op een soort bajes met hekken en bewakers. Ze moeten bescherming bieden tegen agressieve uitbarstingen van junks, die aan het afkicken zijn.

In een verslavingskliniek worden alle clienten op ´én hoop gegooid. De bankdirecteur met een alcoholprobleem zit tussen de zwervende junk of crimineel die een strafblad heeft waar je een kamer mee kan behangen. Zij spreken elkaars taal niet. Het zijn botsende werelden en dat kan heel traumatisch zijn", aldus Bodewits. "Ik ken cliënten die zich met het eerste kopje koffie in de hand omgedraaid hebben. We hebben ze nooit meer teruggezien", aldus Bodewits. Hij was als arts verbonden aan verslavingskliniek De Meerkanten in Almere.

Hij vindt dat de verslavingsklinieken te weinig onderscheid maken in de ernst van de verslaving.

Iedereen wordt binnengehaald. Terwijl iemand die drie of vier jaar probleemdrinker is nog wel buiten de poort kan afkicken. De zorg die aangeboden wordt, is schraal. Soms ben je beter af in particuliere klinieken in het buitenland. Zij zijn vaak ook goedkoper."

Mensen die eenmaal de grote stap hebben genomen, moeten vaak twee tot vijf maanden wachten op opname in een verslavingskliniek. The Home Clinic van Bodewits biedt de mogelijkheid om binnen twee weken te starten, na een grondige intake en een uitgebreid psyschiatrisch, neurologisch onderzoek.

Zonder medische begeleiding stoppen met drinken kan gevaarlijk zijn. De hersenen zijn zo gewend geraakt aan de verdoving door de alcohol dat ze overprikkelbaar worden. Mensen die al vaker een poging gedaan hebben om te stoppen, ontwikkelen een nog grotere gevoeligheid. Het gevaar bestaat voor epileptische aanvallen, hallucinaties en zware depressieve aanvallen. Een delirium krijgen kan zelfs dodelijk zijn. Alle processen in de hersenen worden zo ontregeld, waardoor je vooral ´s avonds hevig kan gaan trillen en koorts krijgt. Het kan zo erg worden dat je met de ambulance naar het ziekenhuis moet."

Volgens Bodewits bereik je met deze aanpak meer mensen, omdat het minder stigmatiserend is en mensen sneller hun sociale leven weer kunnen oppakken. De behandeling is goedkoper dan in een verslavingskliniek en blijkt in de VS even succesvol te zijn als een klinische opname.

De Amerikaanse werkwijze heeft een nogal hoog Tsjakka-gehalte, de toon van Ratelband in de trant van ´ga op kolen lopen, je kunt het´. Die heb ik echter aangepast, want dat past niet zo bij onze Hollandse nuchterheid. Ik probeer wel iemands sterke punten aan te spreken. Met de zwakke kant heeft hij zelf al kennis gemaakt. Mensen met een verslaving hebben zowiezo een negatief zelfbeeld. Daarom benader ik hen van mens tot mens, op een gelijkwaardige manier."

Bodewits wil er op den duur een landelijk netwerk van maken. Nu richt hij zich nog op deze regio. Hij heeft inmiddels zeven mensen met succes behandeld en is in contact met de Amersfoortse en het Zilveren Kruis Achmea over opname in het verzekeringspakket. De kosten verschillen per behandeling. (note: sinds 2012 wordt The Home Clinic vergoed door de verzekering)

Er is een soort à la carte systeem, waarbij mensen zelf bepalen of zij een lichte of zware ontgiftingskuur willen.

Zijn thuiskliniek The Home Clinic kan in sommige situaties ook hulp bieden aan volwassenen met een drugsverslaving, die nog wel een sociaal netwerk om zich heen hebben.

Naar boven

Direct Hulp?
Bel 0294 450 186

Wil je snel in behandeling?
Meld je Aan.