Thuis afkicken met Pieter Bodewits

Mensen denken vaak dat verslaafden niet behandeld willen worden. Onzin. Ze willen gewoon niet naar een kliniek.

Oprichter P. Bodewits:

Mensen denken vaak dat verslaafden niet behandeld willen worden. Onzin. Ze willen gewoon niet naar een kliniek.

Weesper Nieuws, 18 april 2007

WEESP - Na zijn studie ging verslavingsarts Pieter Bodewits enthousiast aan de slag in een afkickkliniek in Almere. Amper een jaar later pakte hij alweer zijn biezen. De afgeschermde omgeving, de groepssessies, de fysieke maar ook geestelijke afstand tussen de verslaafde en zijn thuisblijvers... allemaal zaken waar de Weesper zich niet in kon vinden. Een kliniek is voor veel mensen geen geschikte locatie om van je verslaving af te komen, zo concludeerde hij. Waar dan wel? Nou gewoon... Thuis!

Weesper verslavingsarts timmert aan de weg met onconventionele behandeling

door Marieke van Veen


Pieter Bodewits werkte een concept uit, verzamelde een team van artsen en psychologen om zich heen en opende ´The Home Clinic´. Dat is nu tweeënhalf jaar geleden en de kliniek, die dus juist eigenlijk geen kliniek is, doet het prima. Maar liefst 75 tot 85 procent van de cliënten valt niet terug in zijn verwoestende gewoonte. "Thuis is de verleiding weliswaar dichtbij, maar als je het daar redt, is de kans dat je clean blijft fors groter", verklaart de Weesper.

Niet van deze tijd

"Waar het me vooral om gaat, is dat mensen moeten kunnen kiezen. Afkicken is al moeilijk genoeg, dat moet je kunnen doen op een manier die bij je past.

Thuis afkicken. De 37-jarige Bodewits ziet eigenlijk alleen maar voordelen. "Mensen denken vaak dat verslaafden niet behandeld willen worden. Dat is niet waar. Ze willen gewoon niet naar de kliniek. En geef ze eens ongelijk. Het drukt toch een stempel op je. Je wordt uit je eigen sociale omgeving weggerukt en in een geheel andere - zogenaamd veilige - omgeving neergezet. Daar zit je al snel een paar weken of maanden, dus op je werk zal je een verklaring voor je afwezigheid moeten geven. In de kliniek gelden allerlei regeltjes en wetjes en je moet perse in groepsverband aan activiteiten meedoen. Misschien dat dat in 1940 effectief was, maar het is echt niet meer van deze tijd."

Toch erkent Bodewits dat voor sommige mensen een kliniek juist wel uitkomst biedt. "Zeker in het geval van een dubbeldiagnose. Bijvoorbeeld als iemand een psychose heeft. Die kun en mag je niet thuis behandelen. Maar waar het me vooral om gaat, is dat mensen moeten kunnen kiezen. Afkicken is al moeilijk genoeg, dat moet je kunnen doen op een manier die bij je past. De één wil misschien juist wel die kliniek in, de ander kiest voor een thuisbehandeling. Het kan prima naast elkaar bestaan."

Naar boven

Behandeling op maat

Mensen met een verslaafde partner zijn vaak maanden of zelfs jarenlang belogen, bestolen en in de ellende meegesleept. Mag je ze dan ook nog belasten met een rol in het behandelteam?

Wie The Home Clinic inschakelt krijgt eerst een intakegesprek. Ook dat is bij de cliënt thuis. In dat gesprek worden alle problemen in kaart gebracht en de mogelijkheden besproken. Ook vindt er een lichamelijk en psychiatrisch onderzoek plaats. Vervolgens wordt er een behandelvoorstel op papier gezet. Er zijn verschillende programma´s die ook nog eens op maat gemaakt kunnen worden: van kort maar krachtig tot langdurig en intensief. Zelfs alleen detoxen (lichamelijk afkicken) binnen een paar dagen tijd is mogelijk. Het liefst betrekt Bodewits de naasten van zijn cliënten ook bij de behandeling. Buddies worden ze dan genoemd. "Zo goed als zij hem kennen, kennen wij hem niet. Daarbij kweek je meer begrip. Als jij ergens ver weg in een kliniek zit, kom je op een goede dag afgekickt thuis. Je partner heeft je pijn en ellende niet gezien. En jij hebt indrukwekkende dingen meegemaakt waar je achteraf maar niet meer over begint. Hierdoor kan verwijdering ontstaan. Daarom kun je het traject beter samen ingaan."

Mensen met een verslaafde partner zijn vaak maanden of zelfs jarenlang belogen, bestolen en in de ellende meegesleept. Mag je ze dan ook nog belasten met een rol in het behandelteam? "Juist wel", meent Bodewits. "Al die tijd zijn ze met iemands verslaving bezig geweest - met alle zorgen, angsten en machteloosheid die daarbij komen kijken. En nu kunnen ze die energie op een positieve manier aanwenden. Daar komt bij dat we de buddy intensief trainen en begeleiden." In de afkickkliniek-aan-huis zijn zelfs jonge kinderen geen probleem. "Alleen tijdens de detox-dagen is het beter dat ze ergens anders logeren. De cliënt is dan letterlijk een paar dagen flink beroerd en het kan voor kinderen traumatisch zijn om hun vader of moeder zo te zien."

Bodewits is zelf nog geen buddy geweest. "Nee, tenminste niet voor een vriend of familielid. Wel is het zo dat ik bij de eerste heroïneverslaafde die zich bij The Home Clinic meldde, tijdens de detox een paar dagen bijna dag en nacht in huis ben geweest. Bij een heroïneverslaving is het heel heftig." Wat als je als verslaafde geen vrienden of familie meer hebt die als buddy kunnen fungeren? "Mijn ervaring tot nu toe is dat er gelukkig altijd wel iemand is. Al is het je drinkmaatje. Zo behandelen we momenteel een man voor zijn drankverslaving. zijn buddy is zijn vriendin, die zelf ook een drankprobleem heeft. Zij drinkt nog steeds, alleen niet meer in zijn bijzijn. En geloof me, hij heeft veel steun aan haar. Het mooie hieraan kan zijn dat als hij straks klaar is zij zich toch ook aanmeldt. Zij heeft dan immers met eigen ogen gezien dat het kan."

Naar boven

De wereld in

Het kantoor van Bodewits bevindt zich aan de Blomstraat. Elke vrijdagmorgen komen de artsen en psychologen hier bij elkaar voor overleg, advies en om zaken door te nemen en af te stemmen. Het kantoor is niet groot. Dat hoeft ook niet, want de rest van de week werkt iedereen aan huis. Ze rijden stad en land af om cliënten te bezoeken. De werkwijze van The Home Clinic is volgens Bodewits uniek. Thuisdetox wordt in de Verenigde Staten al langer toegepast, maar samen met je familie of partner thuis afkicken gebeurt nergens anders ter wereld. "Daarom heb ik The Home Clinic laten registreren als merk. Ik wil het ook in andere landen introduceren, zodat verslaafden over de hele wereld de kans krijgen om de strijd met drugs of alcohol thuis aan te gaan. Voor velen is de gang naar een verslavingskliniek een te hoge drempel. Die mensen kun je waarschijnlijk wel bereiken met een thuisbehandeling. We gaan zeker de grens over."

Huisartsen

Gesprekken komen er ook met de Weesper huisartsen. Bodewits: "Toen The Home Clinic startte, heb ik de huisartsen in Weesp daar met een mailing van op de hoogte gebracht. Toch denk ik dat de meesten niet goed weten wat wij doen, of misschien sceptisch zijn. Dat willen we wegnemen door op korte termijn een bijeenkomst te organiseren. Het is goed om te weten dat er iets als The Home Clinic bestaat, en dan nog wel om de hoek!"

Naar boven

Direct Hulp?
Bel 0294 450 186

Wil je snel in behandeling?
Meld je Aan.