Alcoholverslaving

Alcoholist staat bijna een jaar droog nadat hij thuis is afgekickt met The Home Clinic

De 52-jarige ondernemer uit het zuiden des lands staat nu bijna een jaar volledig droog. Met dank aan The Home Clinic, die hem thuis met afkicken helpt.

Dat hij alcoholist af is, zul je hem nooit horen beweren. "Dat blijf ik tot mijn dood. Ik ben een niet-drinkende alcoholist. Niet meer en niet minder. Ik weet wel dat ik nu het gevoel heb dat ik sterker dan ooit in mijn schoenen sta."

Lees Verder

Wat is Alcoholverslaving?

In onze samenleving is het gebruik van alcohol sociaal geaccepteerd. Veel mensen drinken regelmatig een biertje of een wijntje. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om te (h)erkennen of ze een alcoholverslaving hebben. Dus wanneer is er nu sprake van een alcoholverslaving?

De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 1 (vrouwen) tot 2 (mannen) standaardglazen alcohol per dag te drinken. Als je meer drinkt wil dat niet direct zeggen dat je aan alcohol verslaafd bent, maar als je regelmatig meer drinkt dan kan dit leiden tot een alcoholverslaving.

Je kunt ook een alcoholverslaving hebben zonder dagelijks te drinken. Een zware drinker is volgens de definitie van het CBS iemand die minstens één keer per week 6 of meer glazen alcohol (mannen) of 4 of meer glazen alcohol (vrouwen) drinkt. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld op werkdagen niets maar bingen elk weekend.

Bovenstaande voorbeelden geven al aan dat een alcoholverslaving niet makkelijk vastgesteld kan worden aan de hand van de hoeveelheid die je drinkt. Daarom wordt voor het vaststellen van een alcoholverslaving vooral gekeken naar de psychologische en lichamelijk afhankelijkheid van het middel.

Symptomen van een alcoholverslaving

Als je last hebt van de volgende symptomen dan heb je mogelijk een alcoholverslaving:

  • Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken;
  • Als je stopt met drinken heb je last van ontwenningsverschijnselen, zoals trillen of zweten;
  • Je verlangt steeds meer naar alcohol.

Je kunt een alcoholverslaving eenvoudig testen: stop een aantal maanden met drinken. Als je dit niet kunt, grote moeite ondervindt om te stoppen of als je je ellendig voelt tijdens het stoppen met alcohol, heb je mogelijk een alcoholverslaving.1

Wil je Stoppen of Minderen met Alcohol?

Heb je twijfels over je alcoholgebruik of wil je stoppen of minderen met alcohol? Bij The Home Clinic wordt je alcoholgebruik zorgvuldig in kaart gebracht. Als je kampt met een alcoholverslaving dan biedt The Home Clinic verschillende programma's aan huis. Hierbij word je aan huis bezocht of is er contact via de virtuele spreekkamer. The Home Clinic biedt zelfs detoxificaties aan huis zodat opname in een verslavingskliniek doorgaans niet nodig is.

Direct Hulp?
Bel 0294 450 186

Direct Hulp?
Bel 0294 450 186 of Meld je Aan

Voordelen Thuisbehandeling Alcoholverslaving

Een thuisbehandeling heeft veel voordelen ten opzichte van een klinische opname:

  • Eigen regie: Je kunt de dingen blijven doen die voor jou belangrijk zijn en je hebt veel invloed op de inhoud van de behandeling;
  • Anonimiteit: Je hoeft niet met vreemden je problemen te delen en je bepaalt grotendeels zelf wie je bij de behandeling betrekt en waar de behandeling plaatsvindt.
  • Duurzaam stoppen met alcohol: Een alcoholverslaving raakt het hele gezin. Gezinsleden kunnen daarom opgenomen worden in het Home Team. Binnen het Home Team krijgen zij inzicht in de mechanismen van verslaving en leren zij hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. Zo wordt een sterk en duurzaam vangnet gecreëerd dat ook blijft bestaan als The Home Clinic uit het gezichtsveld is verdwenen.
  • Persoonlijke ambities en carriëre: Wat je opgebouwd hebt in jaren kan met een alcoholverslaving in korte tijd teniet worden gedaan. Bij The Home Clinic werk je direct aan je herstel en bent je snel back on track.
  • Omgaan met de valkuilen van verslaving: Je leert thuis vanaf het moment dat je start met de behandeling al omgaan met alle valkuilen die bij een alcoholverslaving horen. Hierdoor is de kans kleiner dat je terugvalt.
  • Ondersteuning tijdens de detox: net als in de kliniek wordt je tijdens de detox goed gemonitord zodat je zo min mogelijk last hebt van ontwenningsverschijnselen en je de detox zo prettig mogelijk doorloopt.

1. Bron: Trimbos