The Home Clinic
Bel The Home Clinic

Cocaïneverslaving

Cocaïne is een verslavende drug. Het stimuleert het beloningssysteem in je hersenen waardoor je steeds meer cocaïne wilt gebruiken. Het gevolg is dat je al snel een cocaïne­verslaving kunt ontwikkelen. The Home Clinic helpt je dit verslavings­patroon te doorbreken.

Ik zoek hulp 0294 450 186

Op deze pagina

Wat is Cocaïneverslaving?

Bel 0294 450 186
voor hulp of advies!

00:00 / 00:00
Ik zoek hulp

Hoe wordt cocaïne gebruikt?

De meeste mensen snuiven cocaïne. Coke snuiven kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken waaronder de beschadiging van de neus met een volledig afsterven van het neustussenschot. De drugs kan ook worden gerookt, in een ader geïnjecteerd of ingeslikt. Sommige cocaïnegebruikers wrijven poedervormige cocaïne op hun tandvlees om high te worden. Anderen mengen cocaïne met cannabis of sigaretten en roken het. Wanneer cocaïne samen met heroïne wordt gebruikt ontstaat een bijzonder giftige drugsmix, ook wel speedball of halfje wit halfje bruin genoemd. Injecteren is in Nederland zeldzaam.

Elke vorm van cocaïnegebruik is verslavend en kan leiden tot een overdosis maar met het roken of injecteren van cocaïne versnel je dit proces.

De werking van cocaïne

Cocaïne - ook bekend onder straatnamen als coke, sneeuw, wit en poeder - is een krachtig stimulerend drug met het uiterlijk van een fijn, wit kristal poeder, iets grover dan poedersuiker.

Veel mensen gebruiken cocaïne voor het eerst in sociale omstandigheden. Omdat de drugs energie geeft en sociale drempels verlaagt is het een populaire feestdrug.

Cocaïne veroorzaakt intense gevoelens van plezier en versnelt de lichaamsfuncties. Wanneer je onder invloed bent van cocaïne kun je je in het midden van het universum en onoverwinnelijk voelen. Op het moment dat cocaïne uitwerkt verdwijnen deze gevoelens en kun je je uitgeput en sterk geagiteerd voelen. Door de sterke hunkering die dan optreedt wil je opnieuw gebruiken.

Hoewel cocaïne een euforisch gevoel van energie geeft, heeft het gevaarlijke effecten op het lichaam. Cocaïne kan een hartaanval, beroerte en plotselinge dood veroorzaken.

Wanneer ben je cocaïne verslaafd?

Bij een cokeverslaving heb je vooral afwijkend gedrag: je gebruikt dwangmatig en obsessief coke ondanks negatieve consequenties.

Als je cocaïne gebruikt hoef je niet cocaïneverslaafd te zijn. Ook de hoeveelheid coke of de frequentie waarin je coke gebruikt zijn niet bepalend voor het vaststellen van een cocaïneverslaving.

Cocaïne is een sterk verslavende drug, omdat het effect van de drug relatief snel na inname verdwijnt. Hoewel de hoeveelheid cocaïne niet bepalend is voor het vaststellen van een cocaïneverslaving, kan incidenteel cocaïnegebruik wel leiden tot een cirkel van herhaald cokegebruik. Hierdoor kan recreatief gebruik van cocaïne overgaan in een cokeverslaving. Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne bouwen hun hele leven om het gebruik van coke.

Een cocaïneverslaving is duur, je kunt makkelijk € 100 per dag of meer besteden aan het gebruik van cocaïne.

Door het hardnekkige karakter van een cocaïneverslaving is het lastig om zelf te stoppen. Een goede behandeling waarbij je intensief begeleid wordt door je behandelaar biedt de meeste kans om een cocaïneverslaving te overwinnen, zie Behandeling van Cocaineverslaving bij The Home Clinic.

Varianten van cocaïne

Cocaïne is een stimulerende drug en kan worden gewonnen uit de cocaplant. Naast de cocaïnepoeder is er nog een aantal varianten waaronder crack of basecoke.

Het witte poeder dat doorgaans op straat wordt verkocht als cocaïne, is geen pure cocaïne. Drugsdealers voegen meestal stoffen toe zoals meel of bakpoeder om hun winst te vergroten. Soms worden ook gevaarlijke stoffen toegevoegd waaronder amfetaminen of bepaalde anesthetica.

Crack of base cocaïne is een zuivere vorm van rookbare cocaïne. Bij base coke wordt aan snuifcoke een base toegevoegd en daarna gekookt. Hierna is het rookbaar.

Crack-cocaïne is een goedkopere, brokachtige vorm van de drugs dat is gemaakt van poeder-cocaïne. Het wordt crack genoemd vanwege het knettergeluid dat het maakt als het wordt gerookt. Verder kun je crack van cocaïne onderscheiden door de snelheid waarmee de drug wordt opgenomen. Bij het roken of injecteren van crack is er een onmiddellijke rush van ca 5 tot 15 minuten. Snuiven van cocaïne leidt tot een langzamere en minder krachtige high, maar de effecten duren meestal langer.

Een crackverslaving treedt sneller op dan een cocaïneverslaving. Vrijwel direct nadat iemand voor de 1e of 2e keer crack gebruikt ontstaat er een sterke behoefte om het opnieuw te gebruiken. Ook het roken van base coke is verslavender dan het gebruik van gewone cocaïne.

Korte geschiedenis van cocaïne

Cocaïne wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Eeuwenlang hebben de inwoners uit deze regio's op cocabladeren gekauwd om energie op te wekken en honger en hoogteziekte te bestrijden. Aan het einde van de 19e eeuw isoleerden weten­schappers het actieve ingrediënt uit cocabladeren, waardoor een zuiverder en krachtiger vorm van de substantie werd gecreëerd. Ze noemden het cocaïne. De drug werd rond de eeuwwisseling verboden nadat de schadelijke en verslavende effecten bekend werden. Cocaïne behoort tot de alkaloïden, een stof die van nature in veel giftige planten voorkomt.

In de jaren '70 kwam cocaïne weer op de markt als een populaire drug onder club- en partycircuit-bezoekers. Nadat het cocaïne­gebruik in 1982 een hoogtepunt bereikte in de VS, zijn er tekenen dat de drugs opnieuw een comeback maakt. In Nederland staat cocaïne op de 3e plaats van meest gebruikte drugs (bron Trimbos).

Snelle feiten cocaïne

Cocaïne is een krachtige stimulantia en een sterk verslavende drug. Wanneer je cocaïne gebruikt kun je je euforisch, energiek en alert voelen. Vermoeidheid verdwijnt en effecten van drugs en alcohol worden verminderd. Je kunt je echter ook angstig, prikkelbaar of onrustig voelen en in een enkel geval paranoide of gewelddadig.

De wetenschappelijke naam voor cocaïne is benzoylmethylecgonine. Enkele straatbenamingen zijn coke, wit, sneeuw en poeder.

Cocaïne wordt in verschillende vormen aangeboden en kan afhankelijk van de vorm gesnoven, gespoten of gerookt worden.

Ca 1 op de 20 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft wel eens cocaïne gebruikt. Dit komt overeen met ca. 700.000 Nederlanders.
1 op de 50 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt.

Bron: Trimbos

In Nederland is het in bezit hebben van of het handelen in cocaïne verboden volgens de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit van cocaine wettelijk gezien strafbaar is.

Als er een vermoeden bestaat van cocainegebruik in het verkeer kan de politie een speekseltest laten uitvoeren. Is de uitslag positief dan kan de politie bloed afnemen om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is. Als er onder invloed is gereden dan kan er een boete of straf opgelegd worden en kan er een rijgeschiktheidskeuring volgen bij het CBR.

Hoog

  • Verlies van eetlust
  • Impotentie
  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Schokken, stuiptrekkingen en epileptische aanvallen
  • Psychose met achterdocht en agressief of gevaarlijk gedrag
  • Hart- of herseninfarct
  • Ontsteking van neusslijmvlies en voorhoofdsholte
  • Extreme vermoeidheid en uitputting
  • Psychologische problemen waaronder depressiviteit en angst
  • Overdosis met als gevolg extreme achterdocht en wanen, hersenbloeding, hartinfarct, ademstilstand en snel op elkaar volgende epileptische aanvallen.

Enkele van bovengenoemde risico's kunnen blijvend zijn en daarnaast kunnen er ook andere problemen optreden waaronder:

  • Blijvend risico voor hart- en bloedvaten
  • Psychische problemen waaronder depressie en angst
  • Agressie, wanen en achterdocht
  • Verandering van persoonlijkheid. Bij langdurig gebruik kunnen mensen snel prikkelbaar en obsessief gedrag vertonen.
  • Gewichtsverlies
  • Verslaving
  • Vermindering seksuele potentie

Effecten van cocaïnemisbruik

Cocaïne veroorzaakt verslaving omdat het de chemie van de hersenen verandert. Wanneer mensen de drugs regelmatig gebruiken, kan verslaving zich snel ontwikkelen. Op het moment dat de drug de hersenen binnendringt veroorzaakt het een uitbarsting van dopamine, een chemisch goed gevoel dat een golf van euforie veroorzaakt. Dopamine komt ook op natuurlijke wijze vrij in de hersenen, als we bijvoorbeeld heel gelukkig zijn of seks hebben, maar cocaïne maakt veel meer dopamine vrij. Deze dopamine werkt op het beloningssysteem van de hersenen waardoor mensen de drugs dwangmatig opnieuw willen gebruiken. Als de roes afneemt zijn het dus de eigen hersenen die snakken naar meer cocaïne.

De invloed van cocaïne op het lichaam en de hersenen

Wanneer iemand cocaïne snuift, rookt of injecteert komt het middel snel in de bloedbaan. Het begin van de roes begint binnen 15 tot 30 minuten na het snuiven van de drugs en duurt ongeveer 2 uur of langer. Mensen die de cocaïne injecteren of roken ervaren bijna onmiddellijk euforie, maar de roes is veel korter, soms slechts 5 tot 10 minuten om dan snel te verdwijnen.

Omdat cocaïne de hartslag versnelt en een stijging van de bloeddruk veroorzaakt, ervaren mensen een golf van energie, alertheid en opwinding. Cocaïnegebruikers beschrijven vaak het gevoel van sterk, onoverwinnelijk te zijn en voelen zich het middelpunt van het universum. In deze toestand kunnen ze met iedereen om hen heen praten. Verlegen en onzekere personen genieten van het vertrouwen dat cocaïne hen geeft en mensen met een sociale fobie zijn extra vatbaar voor verslaving.

Wanneer de cocaïne-roes verdwijnt volgt meestal een crash. Symptomen van zo'n crash zijn onder meer ernstige vermoeidheid, angst, prikkelbaarheid, woedeaanvallen en depressie. Sterke verlangens naar de cocaïne volgen vaak na de crash en sommige mensen worden ernstig paranoïde.

Cocaïne kan maximaal 90 dagen in het systeem van het lichaam blijven. Bewijzen van cocaïnegebruik kunnen tot 4 dagen in de urinetest worden gevonden, maar de drugs kan nog maanden na het laatste gebruik in haarmonsters worden aangetoond.

Medisch gebruik van cocaïne

Cocaïne staat in Nederland op de lijst van verboden drugs vanwege het hoge potentieel voor misbruik. Toch heeft het middel ook nog beperkte medische toepassingen. Artsen gebruiken het soms om een plaatselijke verdoving om de neus, mond of keel te geven. Het kan ook bloedingen stoppen in deze gebieden omdat cocaïne effectief is bij het krimpen van bloedvaten. Verder wordt het toegepast in de oogheelkunde.

De farmaceutische industrie heeft inmiddels betere chemische alternatieven ontwikkeld en medisch gebruik van cocaïne is tegenwoordig zeldzaam, mede door de ernstige bijwerkingen.

Wil je een leven zonder coke?

Cocaine is een hardnekkige drug en het is lastig om een cocaïneverslaving zonder hulp te overwinnen. The Home Clinic biedt programma's voor lichte tot ernstige vormen van verslaving. Hierbij is het mogelijk om het contact met je behandelaar te intensiveren op de momenten dat jij het nodig hebt. Onze therapeuten zijn er voor je, ook als het even niet meer gaat.

0294 450 186

Lange termijn effecten van cocaïne

Hoe langer mensen cocaïne gebruiken hoe groter de kans dat ze ernstige gezondheidsproblemen ervaren waaronder een blijvende aantasting van het uiterlijk door misvormingen aan de neus, schade aan hart- en bloedvaten met een verhoogde kans op een hartaanval of een hersenbloeding, psychoses met gevaarlijk en agressief gedrag en een overdosis met uitputting en overlijden.

Omdat cocaïne een stimulerende drugs is voor het centrale zenuwstelsel, levert cocaïne een directe aanslag op het hart. Mensen die deze drugs gebruiken hebben een 24-voudig groter risico op een hartaanval nadat zij cocaïne hebben ingenomen.

Cocaïne verhoogt ook het risico op een beroerte, CVA en TIA en kan leiden tot ernstig gewichtsverlies, ondervoeding, uitputting, chronische hoofdpijn, bewegingsstoornissen, voortplantingsproblemen en onvruchtbaarheid. Psychische en emotionele problemen komen ook veel voor en kunnen soms door zelfdoding een fatale afloop hebben.

Tekenen van cocaïneverslaving en -misbruik

  • Verwijde pupillen: mooie diepe donkere oogpupillen
  • Hyperactiviteit en overmatig praten
  • Opgeblazen zelfbeeld
  • Gewichtsverlies
  • Loopneus of bloederige neus (vieze zakdoeken)
  • Prikkelbaarheid en woede-aanvallen, vaak naar partner
  • Onnavolgbaar gedrag in dagstructuur
  • Angst
  • Veranderingen in eetgewoonten en slaappatronen
  • Achterdocht, vaak naar partner

Overdosering

Een overdosering van cocaïne komt vaak voor en kan gevaarlijk zijn. Het combineren van cocaïne met cannabis of andere drugs kan het risico op een overdosis vergroten. Het mengen van cocaïne met alcohol is bijzonder schadelijk omdat het de chemische stof coca-ethyleen produceert. Deze stof is giftig voor de lever en kan epileptische aanvallen veroorzaken. Daarnaast is deze stof meer verslavend dan cocaïne of alcohol afzonderlijk. Symptomen van een overdosis cocaïne variëren van een extreme achterdocht of onrust tot hart- of ademhalings­problemen met uiteindelijk de dood tot gevolg. Een overdosis coke kan een persoon binnen 2 tot 3 uur of nog sneller doen overlijden.

Symptomen overdosis cocaïne

  • Pijn op de borst
  • Hoge hartslag
  • Verhoogde temperatuur
  • Hoge bloeddruk
  • Ademhalings­problemen
  • Angst en paranoia
  • Verward gedrag met vechtpartijen zonder doel en of conflict
  • Symptomen van een beroerte op jonge leeftijd

Cocaïne in je relatie of gezin

De ontdekking dat je partner of kind cocaïne gebruikt kan schokkend zijn. Misschien twijfel je wat je nu verder moet doen of wil je meer zekerheid over de ernst van de situatie. Als je vermoedt dat je partner of één van je gezinsliden cocaïne gebruikt dan is het belangrijk om niet te twijfelen aan je eigen oordeel maar hierop te vertrouwen. Als je dus vindt dat de situatie zorgwekkend is, dan is het raadzaam om advies te vragen aan een professional in de verslavingszorg. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts. Dit is vooral belangrijk wanneer er ook kinderen in het spel zijn.

De ervaring leert dat veel puzzelstukjes op hun plek vallen na één of meerdere gesprekken met een professional. Een professional kan je ook adviseren over hoe je het vermoeden op cocaïnegebruik het beste kunt bespreken met je partner of binnen het gezin en wat de verdere stappen kunnen zijn om de verslaving het hoofd te bieden.

Lees meer over het herkennen van een cocaïneverslaving bij een cocaineverslaving bij mijn partner of in mijn gezin.

Cocaine raakt het gezin, altijd

Herkennen van cocaïneverslaving

4 Signalen van cocaineverslaving

Cocaine is een sterk verslavende drug. Dit betekent dat recreatief cocaïnegebruik al snel kan omslaan in een cocaïneverslaving. Als je wil weten of je een cokeverslaving hebt dan kun je de cocaïnetest doen. Grofweg kun je een cocaïneverslaving herkennen aan 4 signalen:

  1. Je hebt steeds meer coke nodig om hetzelfde effect te bereiken;
  2. Als je stopt met cocaïne heb je last van afkickverschijnselen, zoals slapeloosheid, depressie of hallucinaties;
  3. Je hebt steeds vaker last van craving, een extreme hunkering naar coke;
  4. Je blijft gebruiken terwijl jij of anderen vaststellen dat er problemen in je leven ontstaan door het cokegebruik.

Ben je cokeverslaafd?

Doe de test!

Stoppen met coke

Als je stopt met cocaïne kun je last krijgen van afkickverschijnselen. Meestal zijn deze afkickverschijnselen niet levensbedreigend, maar is het wel noodzakelijk om deze goed te monitoren en, indien nodig, te behandelen. The Home Clinic kan je hierbij helpen met de online behandeling van cocaïne. Tijdens deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen regelmatig gemonitord door onze verslavingsarts.

Als je stopt met coke dan heb je veel mentale energie nodig om weerstand te bieden tegen de craving naar coke. Craving is een extreme hunkering naar cocaïne die veel cokegebruikers ervaren als ze stoppen met coke. Voor veel gebruikers is dit het meest storende symptoom. Er zijn medicijnen die de craving een beetje kunnen verminderen maar dit kan alleen als aanvulling op psychologische vaardigheden die je tegen craving kunt inzetten.

Naast craving staan een verstoord dag/nacht-ritme en depressie op de voorgrond bij het stoppen met coke. Als deze symptomen goed worden behandeld dan is de kans groter dat je door de ontwenningsfase komt zonder terug te vallen in gebruik.

Afkicken van coke

De afkickverschijnselen bij het stoppen met coke kunnen soms heftig zijn. Op de voorgrond staan vooral craving, slapeloosheid en depressie. Afkicken van coke kan je psychologisch uitputten waardoor het lastig is om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. De depressie tijdens het afkicken kan een verhoogd risico geven op suïcidaal gedrag (zelfdoding).

Afkick­verschijnselen van coke

  • Agitatie of rusteloosheid
  • Een algemeen gevoel van ongemak
  • Sterke verlangens naar cocaïne
  • Prikkelbaarheid of woede-aanvallen
  • Geestelijke en fysieke uitputting
  • Depressie met verhoogde kans op suïcidaal gedrag
  • Onvermogen om plezier of vreugde te voelen (anhedonie)
  • Levendige en verontrustende dromen
  • Verhoogde eetlust
  • Afgenomen en vertraagde activiteit
  • Gebrek aan motivatie, initiatief-loos
  • Overmatige slaperigheid
  • Verminderd seksueel verlangen
  • Slechte concentratie
  • Achterdocht en psychose
  • Lichamelijke symptomen waaronder hoofdpijn of spierpijn

Ontwenningstijdlijn van cocaïne

Omdat cocaïne maar korte tijd in het systeem blijft, treden de afkickverschijnselen vrij snel op nadat je stopt met cocaïne. Hoewel er geen wetenschappelijke overeenstemming is over een typische tijdlijn voor het stoppen met cocaïne verdelen de meeste professionals het afkickproces in 3 verschillende fasen.

Ontwenningstijdlijn van coke Ontwenningstijdlijn Coke Crash Late onttrekking Uitdoving 0 2 4 6 maanden

Fasen bij het afkicken van cocaïne

Crash

Meestal vindt de crash plaats binnen enkele uren tot een paar dagen nadat je voor het laatst cocaïne hebt gebruikt. De symptomen van een crash bestaan uit ernstige depressie, uitputting, rusteloosheid en prikkelbaarheid met woede-aanvallen. Sommige mensen hebben zelfmoordgedachten tijdens een crash.

Over het algemeen zullen de meest hevige en acute afkickverschijnselen 1 tot 2 weken aanhouden. De duur en intensiteit hiervan verschillen sterk per persoon en hangen mede af van hoeveel en op welke manier iemand cocaïne heeft gebruikt. Het roken van cocaïne geeft bijvoorbeeld meer afkickverschijnselen bij het stoppen dan snuiven. Bij licht tot matig cocaïnegebruik verdwijnen de acute afkickverschijnselen doorgaans in minder dan 18 uur, bij intensief gebruik kunnen deze 2 weken aanhouden.

In een enkel geval kunnen de craving en de depressie weken of zelfs maanden aanhouden. Het is belangrijk om deze klachten te behandelen zodat terugval in cocaïnegebruik voorkomen wordt.

Late voortgezette onttrekking

Na de crash wordt de depressie langzaam minder en verbetert het functioneren. Je bent vaak nog niet in staat om plezier te ervaren en kan last hebben van verveling. Er is een toenemende craving naar cocaïne. Prikkelbaarheid en gebrek aan energie kunnen optreden. Slechte concentratie en onregelmatige slaappatronen komen ook veel voor. Het risico van terugval is bijzonder hoog tijdens deze fase, die tot 10 weken kan duren.

Uitdoving

De intense hunkering naar cocaïne komt en gaat tijdens deze fase. Stemmingswisselingen kunnen aanhouden, maar er is ook een eerste verbetering te zien in het ervaren van plezier. Deze fase kan tot maximaal 6 maanden duren.

Behandeling van cocaïneverslaving

Herstel van een cocaïneverslaving is moeilijk zonder professionele hulp. Met name de hunkering naar cocaïne is voortdurend aanwezig en is hevig. Verder wordt de behandeling van een cocaïneverslaving vaak gecompliceerd door andere factoren. Veel cocaïneverslaafden onderschatten bijvoorbeeld hun alcoholgebruik, gebruiken naast cocaïne meerdere drugs of misbruiken voorgeschreven medicijnen. Vaak zijn ook bijkomende psychische stoornissen aanwezig, zoals ADHD, trauma, een bipolaire stoornis of depressie en zijn er problemen binnen de relatie, het gezin of op het werk of school. Deze factoren moeten ook tijdens de behandeling worden aangepakt.

The Home Clinic biedt programma's die zijn toegesneden op de specifieke behoeften van elke cliënt. De gelijktijdige behandeling van overige verslavingen en bijkomende psychische problemen kan de kans om te stoppen met cocaïne en het handhaven van soberheid aanzienlijk verbeteren.

coke snuiven

Kamp je met een cocaïneverslaving?

The Home Clinic biedt direct hulp en behandeling.

0294 450 186

© 2004 The Home Clinic | versie oktober 2022