Bij verslaving gaat recreatief gebruik voor je ontspanning of plezier geleidelijk over in ongecontroleerd gebruik. Hierbij gebruik je steeds vaker en dwangmatig alcohol of drugs ondanks de negatieve gevolgen voor jezelf en je omgeving.
Ik zoek hulp 0294 450 186Bron: Trimbos
Alcohol, cannabis en kalmerings- of slaapmiddelen worden gerekend tot de dempende of verdovende middelen.
Cocaïne en tabak behoren tot de stimulantia en zijn oppeppende drugs.
Als er een vermoeden bestaat van drugs- of alcoholgebruik in het verkeer kan de politie een speekseltest laten uitvoeren. Is de uitslag positief dan kan de politie bloed afnemen om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is.
Als er onder invloed is gereden dan kan er een boete of straf opgelegd worden en kan er een rijgeschiktheidskeuring volgen bij het CBR.
Alcohol is opgenomen in de Drank- en Horecawet. In deze wet staan regels voor het verkopen van drank met 0,5% alcohol of meer. Zo mag alcohol alleen verkocht worden aan volwassenen (18 jaar en ouder). Daarnaast zijn er regels voor medewerkers bij de verkoop van alcohol op de werkplek.
Tabak valt onder de tabakswet. Dit betekent dat tabak in Nederland is toegestaan onder een aantal voorwaarden. Het mag alleen verkocht worden aan volwassenen (18 jaar en ouder), reclame voor tabak is verboden, er moeten waarschuwingsteksten op de verpakking staan en het mag alleen in een beperkt aantal winkels verkocht worden.
In Nederland is het in bezit hebben van of het handelen in cannabis of cocaïne verboden volgens de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit van cannabis of cocaine wettelijk gezien strafbaar is. Ook veel slaap- of kalmeringsmiddelen waaronder benzodiazepinen zijn opgenomen in de Opiumwet vanwege de kans of misbruik en verslaving.
Verslaving kan ontstaan door het herhaaldelijk nemen van een middel, maar ook door herhaalde activiteiten die een effect hebben op het beloningscentrum van je hersenen. Zo kun je dus verslaafd raken aan alcohol of drugs maar ook aan gokken, gamen of winkelen. Bij een verslaafd persoon vindt er een onomkeerbare verandering in de hersenen plaats.
Verslaving in welke vorm dan ook is dwangmatig gedrag dat je gezondheid, carrière en relatie in gevaar brengt.
Verslaving aan alcohol of drugs begint met een positieve ervaring. De beloning die je ervaart bij het gebruiken van alcohol of drugs neemt echter bij langdurig gebruik door aanpassingen in de hersenen af. Hierdoor wil je steeds meer gebruiken.
Uiteindelijk kun je niet meer stoppen omdat je je geestelijk en lichamelijk slecht gaat voelen bij het minderen of stoppen. Gebruik van alcohol of drugs is nu een obsessie en de verslaving wordt het belangrijkste in je leven.
Sommige mensen zijn meer vatbaar om verslaafd te raken dan anderen. Hierbij spelen zowel aangeboren als omgevingsfactoren mee.
Als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent over je gebruik dan is het belangrijk hulp te zoeken. Je huisarts kan je hierin begeleiden maar je kunt ook contact opnemen met The Home Clinic.
The Home Clinic begeleidt mensen die niet meer zelf kunnen stoppen met alcohol of drugs. Je hoeft hierbij niet naar een (poli-)kliniek maar kunt je behandeling vanuit huis volgen. The Home Clinic kiest bewust voor deze vorm van therapie omdat thuis de enige plek is waar je leert omgaan met de valkuilen van je verslaving. De consulten verlopen rechtstreeks met je therapeut in de online spreekkamer. Op deze manier kunnen we je ondersteunen wanneer jij het nodig hebt, zo nodig meerdere keren per dag.
0294 450 186Verslaving kan gedrag- of middel-gerelateerd zijn. Beide vormen worden gekenmerkt door een intense hunkering en emotionele behoefte met fysieke drang. Er zijn nog meer overeenkomsten tussen gedrag- en middel-gerelateerde verslaving maar in het algemeen heeft een gedragsverslaving minder fysieke kenmerken dan een middel-gerelateerde verslaving. Wetenschappers hebben nog veel discussie over de overeenkomsten en verschillen tussen de symptomen en de gevolgen van deze tweedeling.
Drugs en alcohol zijn verslavende middelen die invloed hebben op de manier waarop ons lichaam, met name de hersenen, omgaat met communicatie en het verwerken van informatie. Langdurig drugsgebruik veroorzaakt veranderingen in de hersenen en leidt hierdoor tot een drugsverslaving, maar de manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de drugs die gebruikt worden.
Stimulerende middelen zoals tabak, cocaïne en amfetaminen stimuleren de hersenen en het zenuwstelsel en veroorzaken een verhoogde alertheid. Remmende middelen zoals alcohol, cannabis of benzodiazepinen vertragen de activiteit in de hersenen en het zenuwstelsel en veroorzaken ontspanning. Hallucinogenen zoals LSD en XTC verstoren de manier waarop de hersenen en het zenuwstelsel communiceren, waardoor hallucinaties kunnen ontstaan.
Een behandeling voor drugs- of alcoholverslaving richt zich niet alleen op het soort middel dat wordt gebruikt en hoe lang iemand verslaafd is maar ook op de problemen die iemand ervaart rondom de verslaving en de manier waarop het middel zijn of haar leven heeft beïnvloed. Bij The Home Clinic is een behandeling voor verslaving daarom altijd een proces toegespitst op een individu.
Alcoholverslaving wordt ook alcoholisme of een stoornis in alcoholgebruik genoemd. Het is een van de meest voorkomende verslavingen in de wereld.
Naar schatting zijn er in Nederland 850.000 mensen met problematisch alcoholgebruik. Alcoholverslaving is aan de orde als iemand regelmatig teveel drinkt, waardoor schade of stress wordt veroorzaakt.
De meest voorkomende drugsverslavingen in Nederland zijn Cocaïneverslaving en Cannabisverslaving. Drugs zoals XTC, speed en heroïne worden in veel mindere mate gebruikt
De drugs veroorzaken een, door de gebruiker gewenste, kortstondige verstoring in de hersenen. Hierdoor ervaart de gebruiker een verandering van waarneming van de werkelijkheid of gevoelens van ontspanning en geluk.
De kortstondige veranderingen zijn over het algemeen niet schadelijk maar de lange termijn effecten veroorzaken wel ongewenste en blijvende schade in de hersenen en andere organen in het lichaam. Deze veranderingen dragen bij aan de effecten van verslaving.
Hoewel er in Nederland geen actieve handhaving is zijn drugs wettelijk verboden middelen. Dit betekent dat drugsgebruik is verboden en dat er niet in drugs mag worden gehandeld.
Zelfs wanneer medicijnen worden gebruikt zoals voorgeschreven, kan het gebruik van medicijnen leiden tot een medicijnverslaving.
Geneesmiddelen op recept zijn goedgekeurde medicijnen die worden gebruikt om symptomen van ziekten en andere medische aandoeningen te behandelen. Wanneer geneesmiddelen echter langdurig worden gebruikt of op een andere manier dan voorgeschreven door de arts, dan neemt de kans op het ontwikkelen van een medicijnverslaving drastisch toe.
In Nederland is er op dit moment veel discussie door de drastische toename in het gebruik van Oxycodon.
Net als bij drugs kan bepaald repeterend gedrag korte gevoelens van geluk of euforie geven. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat een persoon de controle over zijn acties verliest.
Mensen die lijden aan een gedragsverslaving ervaren symptomen die vergelijkbaar zijn met die van drugsverslaafden, zoals hunkering, het steeds meer nodig hebben, het terugtrekken uit het sociale leven en terugval waardoor een persoon gevangen raakt in de verslaving. Gedragsverslaving komt veel voor in combinatie met een alcohol- of drugsverslaving.
The Home Clinic biedt behandeling voor mensen met een gedragsverslaving in combinatie met een alcohol- of drugsverslaving. De alcohol- of drugsverslaving staat hierbij op de voorgrond.
Veel mensen met een verslaving hebben onderliggende psychische problemen en andersom. Daarnaast kan er sprake zijn van meerdere verslavingen tegelijkertijd. Zo kan iemand tegelijkertijd lijden aan een alcohol- en drugsverslaving en een psychische stoornis.
Het is vaak punt van discussie of iemand met een psychische stoornis een grotere kans heeft op verslaving of dat een verslaafd persoon vatbaarder is voor een psychische stoornis. Bij een behandeling dient echter altijd zowel de verslaving als de psychische stoornis behandeld te worden.
Een verslaving kan ieder mens anders beïnvloeden. De zichtbare en onzichtbare symptomen van verslaving verschillen en zijn afhankelijk van de drugs die worden gebruikt. Echter, elke vorm van verslaving wordt gekenmerkt door een obsessief of dwangmatig gebruik van een middel of bezigheid. Dit zorgt ervoor dat een persoon zich anders gedraagt met een negatief effect op de persoon zelf en zijn of haar omgeving. Een verslaafd iemand kan bijvoorbeeld meer risicovol gedrag gaan vertonen, reguliere activiteiten worden verwaarloosd en er ontstaan problemen met persoonlijke relaties. Verder kan ook het uiterlijk veranderen van iemand die verslaafd is.
Uiteindelijk zijn het vaak de directe naasten van een verslaafde die zich zorgen maken en aan de bel trekken.
Verslaving in je relatie of gezin
Lees meer over
Bij een vermoeden op drugsgebruik en verslaving helpt het als je de symptomen kunt herkennen. Dit is voor elk middel anders maar er zijn enkele overeenkomsten.
Fysieke symptomen kunnen onderverdeeld worden in symptomen tijdens gebruik, symptomen na uitwerking van het middel, symptomen bij overdosering en symptomen van langdurig drugsmisbruik en verslaving
Mensen met een verslaving hebben vaak een slechte geestelijke gezondheid en verslaving kan bestaande psychische stoornissen verergeren of nieuwe stoornissen veroorzaken.
Mensen met een verslaving lijden, voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd uit het leven. Ze verliezen interesse in hobby's en activiteiten die ze ooit leuk vonden en verbreken of verwaarlozen relaties met vrienden en familie. Gevoelens van verdriet, eenzaamheid en wanhoop komen vaak voor.
Een persoon die aan een verslaving lijdt, verliest zijn persoonlijke doelen en ambities. Mensen met een verslaving leiden vaak een saai leven. Verder veroorzaakt hun gedrag pijn en leed bij familie en vrienden.
Onder meer depressie en angst komen veel voor bij mensen met een verslaving en zelfmoordcijfers zijn hoog onder verslaafden.
Of het nu gaat om het kopen van drugs, gokken of dwangmatig winkelen, de meeste mensen met een verslaving krijgen op sociaal en maatschappelijk vlak problemen.
Vaak ontstaan er financiële problemen, onder meer door een onvermogen om een betrouwbaar inkomen te verdienen. Mensen die alcohol of drug misbruiken of dwangmatig gedrag vertonen, kunnen misschien nog een tijd op het werk of op school functioneren, maar uiteindelijk worden de prestaties slechter naarmate de verslaving vordert.
Verslaafden kunnen ook risicovol gedrag gaan vertonen. Ze kunnen stelen om hun verslaving te ondersteunen, onder invloed van drugs gevaarlijke risico's nemen met een verhoogde kans op ongelukken of ziektes (bijvoorbeeld riskant gedrag op de weg of seksueel gedrag.
Aarzel niet en neem vandaag nog contact op met The Home Clinic. Wij kunnen je helpen.
0294 450 186Bij sommige mensen die een middel herhaaldelijk gebruiken kan er tolerantie ontstaan. Er hoeft dan nog geen sprake te zijn van een verslaving. Tolerantie komt bijvoorbeeld ook voor bij bepaalde voorgeschreven medicatie.
Tolerantie verwijst naar een fysieke aanpassing van het lichaam, waarbij iemand steeds meer middelen of drugs nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Tolerantie is daarmee wel een kenmerkend symptoom van verslaving, maar een verhoogde tolerantie betekent dus niet altijd dat iemand verslaafd is.
Bij tolerantie kan er sprake zijn van een fysieke afhankelijkheid. Er kunnen dan ontwenningsverschijnselen optreden als iemand plotseling stopt met een middel.
Hoog functionerende verslaafden zijn mensen die aan een drugs- of gedragsverslaving lijden, maar nog steeds in staat zijn om op een hoog niveau te presteren op het werk en binnen hun eigen sociale netwerk. Hoog functionerende verslaafden zijn echter, ondanks het schijnbaar goed functioneren, gevangen in een obsessie voor het gebruik. Ze kunnen de verslaving langer volhouden, omdat ze minder snel de gevolgen van verslaving zoals financiële of gezondheidsproblemen ondervinden.
Op het eerste gezicht wordt verslaving veroorzaakt door fysieke veranderingen in de hersenen waardoor het lichaam naar bepaalde stoffen of gedrag verlangt en negatief reageert wanneer het dit niet ontvangt.
Echter, op een dieper niveau zien we dat genetische en omgevingsrisicofactoren een belangrijke bijdrage leveren aan verslaving.
Verslaving doet soms in hele families zijn vernietigende werk. Er zijn meer dan 100 genetische eigenschappen ontdekt die iemands risico op verslaving verhogen. Ze variëren van genen die van invloed zijn op de manier waarop iemand lichamelijk op een stof reageert tot genen die dwangmatig en risicovol gedrag beïnvloeden.
Omgevingsfactoren spelen bijna net zo'n grote rol bij verslaving als genetische factoren. Kinderen die zijn grootgebracht in een risicovolle omgeving, bijvoorbeeld in gezinnen waar drugs- of alcoholgebruik vaak voorkomt, hebben meer kans om later in hun leven een verslaving te ontwikkelen. Daarnaast kunnen mensen die worden blootgesteld aan traumatische gebeurtenissen een verslaving ontwikkelen.
Een verslaving kan effectief worden behandeld met online therapie van The Home Clinic. De eerste fase van de behandeling is doorgaans gericht op het verlichten van de symptomen van het afkicken tijdens de detoxificatie. Vervolgens leer je nieuwe gedragstechnieken om zonder verslaving te kunnen leven. Eventuele bestaande (psychische) problemen en stoornissen worden meegenomen in de behandeling. Een behandeling voor verslaving begint dus bijna altijd met een medische fase met detox waarna het psychologische traject start. Eerst kickt het lichaam af en daarna de geest.
The Home Clinic biedt behandelingen voor alcoholverslaving, cocaineverslaving, cannabisverslaving en medicijnverslaving.
Online behandeling van Verslaving
Lees meer over
De programma's van The Home Clinic zijn specifiek ontwikkeld voor behandeling van verslaving aan huis en is gericht op de lange termijn.
Bovenstaande verhoogt de kans om te stoppen met drugs of alcohol en het handhaven van soberheid op de lange termijn.
Langdurig herstel voor mensen met een verslaving begint bij The Home Clinic met de overgang van de behandeling naar het zelf verder gaan.
In deze eerste, soms spannende periode plannen we altijd een aantal nazorgafspraken zodat je op je therapeut kunt terugvallen op moeilijke momenten. Daarnaast worden al tijdens de behandeling handvaten meegegeven voor een zinvol leven zonder verslaving en gericht op herstel.
Met een goed preventieplan helpen we je de omgevingsfactoren in kaart te brengen die het risico op een uitglijder en het opnieuw terugvallen in de verslaving vergroten.
Met dit preventieplan wordt de kans op een terugval aanzienlijk kleiner.
Het vermijden van situaties met een verhoogd risico, het verminderen van stress en inzicht in het begrip verslaving en wat het met je brein doet, kunnen hierbij voorkomen dat iemand terugvalt.
Wij helpen je door de moeilijke momenten, zo nodig meerdere keren per dag.
0294 450 186© 2004 The Home Clinic | versie juli 2019
Postbus 5067 | 1380 GB Weesp