Oplopende spanning tijdens Corona
Tijdens een Corona-uitbraak wordt er veel van je gevraagd. In het uiterste geval moet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden, is bezoek aan banden gelegd en kan het werk of de studie (deels) stil komen te liggen. Dit betekent dat je vaker thuis bent. Als je alleen woont dan kun je je extra eenzaam voelen. Woon je met je gezin dan kan dat voor meer onderlinge spanning zorgen. Je kunt ook financiële problemen ervaren tijdens een Corona-uitbraak of je zorgen maken om familie of vrienden. Dit kunnen redenen zijn om je angstig of depressief te voelen en je toevlucht te nemen tot alcohol of drugs.
Tijdens een Corona-uitbraak is het echter belangrijk om je alcohol- en drugsgebruik in toom te houden omdat dit je weerstand ondermijnt en de onderlinge relatie met gezinsleden onder druk kan zetten. Als het je niet lukt om je alcohol- of drugsgebruik onder controle te houden dan kunnen wij je hierin begeleiden. Professionele begeleiding kan helpen om de situatie thuis te verlichten.
Gezondheidsrisico's van alcoholgebruik bij Corona
Het drinken van alcohol levert extra gezondheidsrisico's op als je ziek wordt door het Corona-virus. Zo heeft overmatig alcoholgebruik een nadelig gezondheidseffect op bijna alle organen en systemen in het lichaam, waaronder je immuunsysteem en heeft alcohol invloed op je psyche. Tijdens gebruik vallen remmingen weg en word je vrolijker, spraakzamer en meer ontspannen. De keerzijde hiervan is dat je minder goed oplettend bent in het sociale verkeer en minder goed de afstand van 1,5 meter bewaakt. Door het wegvallen van de remmingen neemt de kans op besmetting toe en zo kan het Corona-virus meer toeslaan als je alcohol drinkt.
Als het niet lukt om zelf te stoppen of als je ontwenningsverschijnselen ervaart bij het stoppen met alcohol dan heb je mogelijk een alcoholverslaving. Aarzel dan niet maar zoek professionele hulp. The Home Clinic is gespecialiseerd in de online behandeling van verslaving. Je kunt dus vanuit huis onze online behandeling volgen en hebt regelmatig contact met je eigen therapeut via beeldbellen.
Tips voor een gezonde leefstijl tijdens Corona
Bron: WHO Advice for public
- Zorg goed voor jezelf en je gezin, dus eet gezond en blijf in beweging.
- Als je door de Corona-crisis vaker thuis bent, dan is het belangrijk om een vaste dagstructuur aan te houden. Zorg bijvoorbeeld dat jij en je gezin op vaste tijdstippen eten en zorg voor voldoende nachtrust met vaste slaaptijden.
- Houd contact met je familie en vrienden, via telefoon, mail of beeldbellen.
- Blijf op de hoogte zodat je goed kunt bepalen welke gezondheidsrisico's voor jou en je gezin gelden en je voldoende voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Gebruik hiervoor betrouwbare websites zoals van het RIVM of de WOH.
- Beperk tegelijkertijd de impact van het nieuws rondom Corona op jezelf en je gezin door minder vaak het nieuws te volgen.
- Zoek niet je toevlucht in het gebruik van nicotine, drugs of alcohol, maar zoek professionele hulp om hiermee om te gaan.
- Probeer gebruik te maken van eerdere coping-strategiën om met stress en life-events om te gaan.
- Het is normaal als je je verdrietig, angstig of verward voelt door de Corona-crisis. Het kan helpen om hierover met mensen te praten, die je vertrouwt.