Direct Hulp
Bel The Home Clinic

Cocaïneverslaving

Cocaïne is een verslavende drug en verandert de chemische werking van je hersenen. De drug stimuleert het beloningssysteem in je hersenen. Hierdoor neemt de drang om steeds meer cocaïne te gebruiken toe en dit leidt uiteindelijk tot cocaïne-afhankelijkheid en verslaving. The Home Clinic helpt je dit verslavings­patroon te doorbreken.

Meld je aan 0294 450 186

Op deze pagina

Snelle feiten Cocainegebruik

Ca 1 op de 20 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft wel eens cocaïne gebruikt. Dit komt overeen met ca. 700.000 Nederlanders.
1 op de 50 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt.

Cocaïnegebruik onder mannen komt 2 tot 3 keer zo vaak voor als onder vrouwen. 7,1% van de mannen heeft wel eens cocaïne gebruikt tegen 3,1% van de vrouwen.

Het gebruik van cocaïne komt het meest voor onder jong-volwassenen van 20 tot 30 jaar. In deze groep heeft 10 tot 13% ooit gebruikt.

Cocaïnegebruik komt ook meer voor onder hoogopgeleiden. 6,7% van de hoogopgeleiden heeft wel eens cocaïne gebruikt tegen 3.3% onder laagopgeleiden en 5,2% onder middelbaar opgeleiden.

Bron: Trimbos

Cocaïne behoort tot de stimulantia en is een oppeppende drug. Cocaïne geeft een euforisch gevoel met veel zelfvertrouwen en energie. Vermoeidheid verdwijnt en effecten van drugs en alcohol worden verminderd.

Benzoylmethylecgonine.

Coke, wit, sneeuw, poeder

In Nederland is het in bezit hebben van of het handelen in cocaïne verboden volgens de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit van cocaine wettelijk gezien strafbaar is.

Als er een vermoeden bestaat van cocainegebruik in het verkeer kan de politie een speekseltest laten uitvoeren. Is de uitslag positief dan kan de politie bloed afnemen om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is. Als er onder invloed is gereden dan kan er een boete of straf opgelegd worden en kan er een rijgeschiktheidskeuring volgen bij het CBR.

Gesnoven, gespoten, gerookt.

Hoog

 • Verlies van eetlust
 • Impotentie
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Schokken, stuiptrekkingen en epileptische aanvallen
 • Psychose met achterdocht en agressief of gevaarlijk gedrag
 • Hart- of herseninfarct
 • Ontsteking van neusslijmvlies en voorhoofdsholte
 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Psychologische problemen waaronder depressiviteit en angst
 • Overdosis met als gevolg extreme achterdocht en wanen, hersenbloeding, hartinfarct, ademstilstand en snel op elkaar volgende epileptische aanvallen.

Enkele van bovengenoemde risico's kunnen blijvend zijn en daarnaast kunnen er ook andere problemen optreden waaronder:

 • Blijvend risico voor hart- en bloedvaten
 • Psychische problemen waaronder depressie en angst
 • Agressie, wanen en achterdocht
 • Verandering van persoonlijkheid. Bij langdurig gebruik kunnen mensen snel prikkelbaar en obsessief gedrag vertonen.
 • Gewichtsverlies
 • Verslaving
 • Vermindering seksuele potentie

Wat is Cocaineverslaving?

De werking van cocaïne

Cocaïne - ook bekend onder straatnamen als coke, sneeuw, wit en poeder - is een krachtig stimulerend drug met het uiterlijk van een fijn, wit kristal poeder, iets grover dan poedersuiker.

Veel mensen gebruiken cocaïne voor het eerst in sociale omstandigheden. Omdat de drugs energie geeft en sociale drempels verlaagt is het een populaire feestdrug.

Cocaïne veroorzaakt intense gevoelens van plezier en versnelt de lichaamsfuncties. Wanneer mensen onder invloed zijn van cocaïne kunnen ze zich in het midden van het universum en onoverwinnelijk voelen. Op het moment dat cocaïne uitwerkt verdwijnen deze gevoelens. Mensen raken vermoeid, sterk geagiteerd en worden geplaagd door sterke hunkering en willen hierdoor weer opnieuw gebruiken.

Hoewel cocaïne een euforisch gevoel van energie geeft, heeft het gevaarlijke effecten op het lichaam. Cocaïne kan een hartaanval, beroerte en plotselinge dood veroorzaken.

Wanneer ben je cocaïne verslaafd?

Als je cocaïne gebruikt hoef je niet cocaïneverslaafd te zijn. Ook de hoeveelheid coke of de frequentie waarin je coke gebruikt zijn niet bepalend voor het vaststellen van een cocaïneverslaving.

Bij een cokeverslaving heb je vooral afwijkend gedrag: je gebruikt dwangmatig en obsessief coke ondanks negatieve consequenties.

Cocaïne is een sterk verslavende drug, omdat het effect van de drug relatief snel na inname verdwijnt. Hoewel de hoeveelheid cocaïne dus niet bepalend is voor het vaststellen van een cocaïneverslaving, kan het incidenteel gebruiken van cocaïne wel snel leiden tot een cirkel van continu cokegebruik. Als gevolg hiervan leidt recreatief gebruik van cocaïne vaak tot verslaving. Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne bouwen hun hele leven om het gebruik van coke.

Een cocaïneverslaving is duur, je kunt makkelijk € 100 per dag of meer besteden aan het gebruik van cocaïne.

Door het hardnekkige karakter van een cocaïneverslaving is het lastig om zelf te stoppen. Een goede behandeling waarbij je intensief begeleid wordt door je behandelaar biedt de meeste kans om een cocaïneverslaving te overwinnen, zie Behandeling van Cocaineverslaving bij The Home Clinic.

Varianten van cocaïne

Het witte poeder dat doorgaans op straat wordt verkocht als cocaïne, is geen pure cocaïne. Drugsdealers voegen meestal andere stoffen toe, zoals meel, bakpoeder en talkpoeder om hun voorraad en winst te vergroten. Soms worden ook gevaarlijke stoffen toegevoegd waaronder amfetaminen of bepaalde anesthetica.

Naast de cocaïnepoeder is er nog een aantal varianten waaronder crack of basecoke.

Crack of base cocaïne is een zuivere vorm van rookbare cocaïne. Base coke wordt zo genoemd omdat aan snuifcoke een base wordt toegevoegd en wordt gekookt. Hierna is het rookbaar.

Crack-cocaïne is een goedkopere, brokachtige vorm van de drugs dat is gemaakt van poeder-cocaïne. Het wordt crack genoemd vanwege het knettergeluid dat het maakt als het wordt gerookt. Eén van de belangrijkste verschillen tussen crack en cocaïne is de snelheid waarmee de drug wordt opgenomen en effect heeft. Wanneer mensen roken of injecteren ervaren ze een onmiddellijke rush van ongeveer 5 tot 15 minuten. Het snuiven van cocaïne resulteert in een langzamere en minder krachtige high dan roken, maar de effecten duren meestal langer.

Een crackverslaving kan sneller optreden dan een cocaïneverslaving. Vrijwel direct na de 1e of 2e keer dat iemand crack gebruikt ontstaat er een sterke behoefte om het opnieuw te gebruiken wat kan resulteren in herhaald gebruik en verslaving. Ook het roken van base coke is verslavender dan het gebruik van gewone cocaïne.

Meld je aan

Herkennen van cocaïneverslaving

Een milde en lichte cocaïneverslaving is voor buitenstaanders niet altijd te herkennen omdat iemand goed kan blijven functioneren en het onder invloed zijn van cocaïne nog niet door gezinsleden als zodanig wordt herkend. Aanvankelijk wordt cocaïne vaak bij sociale gelegenheden gebruikt en gebeurt dit in de regel niet openlijk. De eerste signalen binnen het gezin komen pas als iemand in een crash zit. Dit zijn symptomen die enkele uren nadat het cocaïnegebruik is gestaakt optreden. Deze symptomen worden vaak niet herkend als een crash maar bij voortdurend gebruik loopt de persoon steeds meer vast en gaat afwijken van het ritme in het gezin of de relatie. Uiteindelijk loopt iemand met een cocaïne verslaving volledig vast.

Hoe herken je cocaïnegebruik en een cocaïneverslaving?

00:00 / 00:00

Wil je een leven zonder coke?

Cocaine is een hardnekkige drug en het is lastig om een cocaineverslaving zonder hulp te overwinnen. The Home Clinic biedt programma's voor lichte tot ernstige vormen van verslaving. Hierbij is het mogelijk om het contact met je behandelaar te intensiveren op de momenten dat jij het nodig hebt. Onze therapeuten zijn er voor je, ook als het even niet meer gaat.

0294 450 186

Herkennen van cocaïnegebruik in het kort

Herkennen van cocaïnegebruik

Cocaïne heeft een kortdurende werking. Als cocaïne gesnoven wordt dan werkt het binnen enkele minuten tot ca een half uur.

Gebruik is vaak te herkennen aan de volgende uiterlijke en gedragsmatige kenmerken:

 • Vaak verwijde pupillen, dit ziet er uit als diepe mooie donkere oogpupillen
 • Strak gespannen spieren
 • Euforisch, energiek en zelfverzekerd
 • Veel praten, vaak overmoedige verhalen, van de hak op de tak
 • Snel prikkelbaar, agressief of geïrriteerd
 • Moeten vaak naar de toilet
 • Lijken vaak grote hoeveelheden alcohol te kunnen gebruiken
 • Verhoogde hartslag
 • Verminderde eetlust
 • Achterdochtig, angstig, kunnen ook wanen ontwikkelen

Herkennen van crash

Binnen een uur bereikt cocaïne de hoogste concentratie in het bloed, waarna het alweer afgebroken wordt met een halfwaardetijd van ca 1 uur. Dit betekent dat na 2 uur de helft van de cocaine uit het bloed is verdwenen. Een crash treedt dan ook vrij snel op en is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Extreme vermoeidheid, persoon is niet te wekken in de ochtend
 • Depressief, down
 • Prikkelbaar of geïrriteerd, soms ook explosieve conflicten vaak dezelfde dag

Herkennen van cocaineverslaving

Cocainegebruik is zeer verslavend door de korte werking van het middel en de crash die na het gebruik optreedt. De persoon loopt steeds meer vast en gaat afwijken van het ritme in het gezin of de relatie. De verslaving wordt hierdoor steeds duidelijker zichtbaar en uit zich onder meer in de volgende kenmerken:

 • Verstoord dag-nacht ritme
 • Stemmingswisselingen met afwisselend onder invloed zijn van cocaïne (woordenstroom, ongeremd gedrag, onrealistische plannen, opgeblazen zelfgevoel) in schril contrast met gedrag tijdens de crash (down, vermoeid, prikkelbaar)
 • Psychologische problemen waaronder angst en depressie, ontwikkelen van een psychose
 • Onverklaarbare afwezigheid bij werk of van huis
 • Financiële problemen met schulden
 • Problemen en disfunctioneren op het werk
 • Relatieproblemen met overspel of agressie binnen het gezin
 • Onbetrouwbaar, onberekenbaar en oneerlijk gedrag naar gezinsleden
 • Lichamelijke kenmerken waaronder sterke vermagering, ontsteking van neusslijmvlies, hart- en vaatproblemen

Korte geschiedenis van cocaïne

Cocaïne wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Eeuwenlang hebben de inwoners uit deze regio's op cocabladeren gekauwd om energie op te wekken en honger en hoogteziekte te bestrijden. Aan het einde van de 19e eeuw isoleerden weten­schappers het actieve ingrediënt uit cocabladeren, waardoor een zuiverder en krachtiger vorm van de substantie werd gecreëerd. Ze noemden het cocaïne. De drug werd rond de eeuwwisseling verboden nadat de schadelijke en verslavende effecten beter bekend werden.

In de jaren '70 kwam cocaïne weer op de markt als een populaire drug onder club- en partycircuit-bezoekers. Nadat het cocaïne­gebruik in 1982 een hoogtepunt bereikte in de VS, zijn er tekenen dat de drugs opnieuw een comeback maakt. In Nederland staat cocaïne op de 3e plaats van meest gebruikte drugs (bron Trimbos).

Cocaïne in je relatie of gezin

Partners of ouders die ontdekken dat hun geliefde of kind cocaïne gebruikt zijn in eerste instantie geschokt. Ze zoeken op internet naar informatie om hun vermoedens te bevestigen, maar blijven vaak twijfelen en weten niet goed wat ze moeten doen. Als de verslaafde partner of kind daarentegen in de gaten heeft dat er iets wordt vermoed dan zal hij of zij proberen om de verslaving te verbergen of tijdelijk zijn of haar gedrag te verbeteren. Dit is meestal van korte duur en de symptomen zullen terugkeren omdat iemand met een verslaving geen controle meer heeft over het gebruik.

Als je vermoedt dat je partner of een gezinslid cocaïne gebruikt dan is het vooral belangrijk om niet te twijfelen aan je eigen oordeel of gevoel maar hierop durven te vertrouwen. Een tweede belangrijke stap is het inschakelen van deskundigen in de verslavingszorg. De ervaring leert dat veel puzzelstukjes en onduidelijkheden op zijn plek vallen na 1 of 2 gesprekken met een professional. Zij kunnen ook adviseren over hoe het beste een eerste gesprek over dit onderwerp wordt aangegaan.

Verslaving treft nooit alleen de persoon die gebruikt maar raakt ook het leven van de partner, ouders en gezinsleden. Dit is bijna altijd in emotioneel maar ook vaak in financieel opzicht. Daarnaast kunnen er opvoedproblemen ontstaan en kunnen de overige gezinsleden depressief worden of slachtoffer van verbaal of fysiek huiselijk geweld. Snel en resoluut ingrijpen kan veel van deze problemen voorkomen.

Belangrijke stappen als cocaïneverslaving in je relatie of gezin speelt

 1. Twijfel niet
 2. Vraag direct professionele steun
 3. Neem iemand in vertrouwen
 4. Ga het gesprek aan
 5. Bescherm jezelf of het gezin door vroeg en resoluut in te grijpen
0294 450 186

Hoe wordt cocaïne gebruikt?

Cocaïne kan op verschillende manieren worden ingenomen maar de meeste mensen snuiven het. Regelmatig snuiven van cocaïne kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ernstige beschadiging van de neus met een volledig afsterven van het neustussenschot.

De drugs kan ook worden gerookt, in een ader geïnjecteerd of ingeslikt. Sommige cocaïnegebruikers wrijven poedervormige cocaïne op hun tandvlees om high te worden. Anderen mengen cocaïne met cannabis of sigaretten en roken het. Het kan ook worden gebruikt samen met heroïne, een bijzonder giftige drugsmix, ook wel ‘speedball’ of ‘halfje wit halfje bruin’ genoemd. Injecteren is in Nederland zeldzaam.

Hoewel roken of injecteren van cocaïne tot een snellere verslaving kan leiden, kan elke gebruiksmethode leiden tot verslaving of een overdosis.

De invloed van cocaïne op het lichaam en de hersenen

Wanneer iemand cocaïne snuift, rookt of injecteert komt het middel snel in de bloedbaan. Het begin van de roes begint binnen 15 tot 30 minuten na het snuiven van de drugs en duurt ongeveer een uur of twee, soms langer. Mensen die de cocaïne injecteren of roken ervaren bijna onmiddellijk euforie, maar de roes is veel korter, soms slechts 5 tot 10 minuten om dan snel te verdwijnen.

Omdat cocaïne de hartslag versnelt en een stijging van de bloeddruk veroorzaakt, ervaren mensen een golf van energie, alertheid en opwinding. Cocaïnegebruikers beschrijven vaak het gevoel van sterk, onoverwinnelijk te zijn en voelen zich het middelpunt van het universum. In deze toestand kunnen ze met iedereen om hen heen praten. Verlegen en onzekere personen genieten van het vertrouwen dat cocaïne hen geeft en mensen met een sociale fobie zijn extra vatbaar voor verslaving.

Wanneer de cocaïne-roes verdwijnt volgt meestal een crash. Symptomen van zo'n crash zijn onder meer ernstige vermoeidheid, angst, prikkelbaarheid, woedeaanvallen en depressie. Sterke verlangens naar de cocaïne volgen vaak na de crash en sommige mensen worden ernstig paranoïde.

Cocaïne kan maximaal 90 dagen in het systeem van het lichaam blijven. Bewijzen van cocaïnegebruik kunnen tot 4 dagen in de urinetest worden gevonden, maar de drugs kan nog maanden na het laatste gebruik in haarmonsters worden aangetoond.

Medisch gebruik van cocaïne

Cocaïne staat in Nederland op de lijst van verboden drugs vanwege het hoge potentieel voor misbruik. Toch heeft het middel ook nog beperkte medische toepassingen. Artsen gebruiken het soms om een plaatselijke verdoving om de neus, mond of keel te geven. Het kan ook bloedingen stoppen in deze gebieden omdat cocaïne effectief is bij het krimpen van bloedvaten. Verder wordt het toegepast in de oogheelkunde.

De farmaceutische industrie heeft inmiddels betere chemische alternatieven ontwikkeld en medisch gebruik van cocaïne is tegenwoordig zeldzaam, mede door de ernstige bijwerkingen.

Gevolgen van cocaïne

Cocaïne veroorzaakt verslaving omdat het de chemie van de hersenen verandert. Wanneer mensen de drugs regelmatig gebruiken, kan verslaving zich snel ontwikkelen.

Op het moment dat de drug de hersenen binnendringt veroorzaakt het een uitbarsting van dopamine, een chemisch goed gevoel dat een golf van euforie veroorzaakt. Dopamine komt ook op natuurlijke wijze vrij in de hersenen, als we bijvoorbeeld heel gelukkig zijn of seks hebben, maar cocaïne maakt veel meer dopamine vrij. Deze dopamine werkt op het beloningssysteem van de hersenen waardoor mensen de drugs dwangmatig opnieuw willen gebruiken. Als de roes afneemt zijn het dus de eigen hersenen die snakken naar meer cocaïne.

Lange termijn effecten van cocaïne

Hoe langer mensen cocaïne gebruiken hoe groter de kans dat ze ernstige gezondheidsproblemen ervaren waaronder een blijvende aantasting van het uiterlijk door misvormingen aan de neus, schade aan hart- en bloedvaten met een verhoogde kans op een hartaanval of een hersenbloeding, psychoses met gevaarlijk en agressief gedrag en een overdosis met uitputting en overlijden.

Omdat cocaïne een stimulerende drugs is voor het centrale zenuwstelsel, levert cocaïne een directe aanslag op het hart. Mensen die deze drugs gebruiken hebben een 24-voudig groter risico op een hartaanval nadat zij cocaïne hebben ingenomen.

Cocaïne verhoogt ook het risico op een beroerte, CVA en TIA en kan leiden tot ernstig gewichtsverlies, ondervoeding, uitputting, chronische hoofdpijn, bewegingsstoornissen, voortplantingsproblemen en onvruchtbaarheid. Psychische en emotionele problemen komen ook veel voor en kunnen soms door zelfdoding een fatale afloop hebben.

Tekenen van cocaïneverslaving en -misbruik

 • Verwijde pupillen: deze zien er uit als mooie diepe donkere oogpupillen
 • Hyperactiviteit en overmatig praten
 • Opgeblazen zelfbeeld
 • Gewichtsverlies
 • Loopneus of bloederige neus (vieze zakdoeken)
 • Prikkelbaarheid en woede-aanvallen, vaak naar de partner
 • Onnavolgbaar gedrag in dagstructuur
 • Angst
 • Veranderingen in eetgewoonten en slaappatronen
 • Achterdocht, vaak naar de partner

Overdosering

Een overdosering van cocaïne komt vaak voor en kan gevaarlijk zijn. Het combineren van cocaïne met cannabis of andere drugs kan het risico op een overdosis vergroten. Het mengen van cocaïne met alcohol is bijzonder schadelijk omdat het de chemische stof coca-ethyleen produceert. Deze stof is giftig voor de lever en kan epileptische aanvallen veroorzaken. Daarnaast is deze stof meer verslavend dan cocaïne of alcohol afzonderlijk. Symptomen van een overdosis cocaïne variëren van een extreme achterdocht of onrust tot hart- of ademhalingsproblemen met uiteindelijk de dood tot gevolg. Een overdosis coke kan een persoon binnen 2 tot 3 uur of nog sneller doen overlijden.

Symptomen overdosis cocaïne

 • Pijn op de borst
 • Hoge hartslag
 • Verhoogde temperatuur
 • Hoge bloeddruk
 • Ademhalingsproblemen
 • Angst en paranoia
 • Verward gedrag met vechtpartijen zonder doel en of conflict
 • Symptomen van een beroerte op jonge leeftijd
coke snuiven

Herken je jezelf of een dierbaar iemand in bovenstaande?

The Home Clinic biedt direct hulp en behandeling. Meld je vandaag nog aan

0294 450 186

Behandeling van cocaïneverslaving

Herstel van een cocaïneverslaving is moeilijk zonder professionele hulp. Met name de hunkering naar cocaïne is voortdurend aanwezig en is hevig. Verder wordt de behandeling van een cocaïneverslaving vaak gecompliceerd door andere factoren. Veel cocaïneverslaafden onderschatten bijvoorbeeld hun alcoholgebruik, gebruiken naast cocaïne meerdere drugs of misbruiken voorgeschreven medicijnen. Vaak zijn ook bijkomende psychische stoornissen aanwezig, zoals ADHD, trauma, een bipolaire stoornis of depressie en zijn er problemen binnen de relatie, het gezin of op het werk of school. Deze factoren moeten ook tijdens de behandeling worden aangepakt.

The Home Clinic biedt programma's die zijn toegesneden op de specifieke behoeften van elke cliënt. De gelijktijdige behandeling van overige verslavingen en bijkomende psychische problemen kan de kans om te stoppen met cocaïne en het handhaven van soberheid aanzienlijk verbeteren.