The Home Clinic
Bel The Home Clinic

Cannabis­verslaving

Als je regelmatig een joint rookt dan kan dit leiden tot een cannabis­verslaving. Een cannabis­verslaving kan psychologische of gedragsproblemen veroorzaken zoals concentratieverlies en prikkelbaar gedrag. The Home Clinic begeleidt je bij het stoppen met cannabis.

Ik zoek hulp 0294 450 186

Op deze pagina

Wat is Cannabisverslaving?

Bel 0294 450 186
voor hulp of advies!

00:00 / 00:00

Als je regelmatig cannabis gebruikt dan kan dit leiden tot cannabisafhankelijkheid of cannabisverslaving. Bij cannabisafhankelijkheid bouw je tolerantie op voor cannabis waardoor je steeds meer wiet of hasj nodig hebt om dezelfde roes te ervaren. Het gebruik van veel wiet of hasj heeft echter bijwerkingen zoals verlies van initiatief en gevoelens van lusteloosheid of apathie. Dit is bijna altijd merkbaar voor je omgeving, bijvoorbeeld doordat je alle interesse verliest in je school of werk en je je steeds meer distantieert van je vrienden en familie. Cannabismisbruik is dus een echte initiatiefkiller.

Door veel cannabisgebruik kun je last krijgen van concentratie- en coördinatieproblemen en soms ernstige psychologische en gedragsmatige problemen. Bij cannabisverslaafden die willen minderen of stoppen met cannabis kunnen woede-aanvallen op de voorgrond treden. Vooral bij jonge mensen kan dit hun leven ernstig verstoren.

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande dan kan professionele begeleiding je helpen om het verslavingspatroon te doorbreken. The Home Clinic biedt hiervoor een online programma dat specifiek gericht is op het stoppen met cannabis.

Ik zoek hulp

4 Signalen van cannabisverslaving

Als je wil weten of je teveel blowt en of je mogelijk een cannabisverslaving hebt dan kun je de cannabistest doen. Een cannabisverslaving is echter grofweg te herkennen aan 4 belangrijke signalen.

  1. Je hebt steeds meer cannabis nodig om hetzelfde effect te bereiken;
  2. Als je stopt met blowen heb je last van afkickverschijnselen, zoals slapeloosheid, verminderde eetlust of hallucinaties;
  3. Je verlangtĀ steeds vaker naar een joint;
  4. Je blijft blowen terwijl jij of anderen vaststellen dat er problemen in je leven ontstaan door het blowen.

Blow je teveel?

Doe de test!

Gebruik van cannabis

Cannabis kan op meerdere manieren worden gebruikt. Traditioneel wordt cannabis gerookt met een waterpijp of in een handgedraaide sigaret, waarbij de cannabis wordt vermengd met tabak (joint) of puur wordt gebruikt (stickie). Andere vormen zijn ook mogelijk zoals cannabis verdampen met een vaporizer of cannabis eten in snoepjes, bonbons, gebak en cake. Dit laatste staat bekend als spacecake. Er bestaan zelfs cannabislolly's.

Naast bovengenoemde vormen van cannabis zijn er kant en klare voedingsmiddelen en verzorgingsmiddelen waarin cannabis is verwerkt waaronder balsems, lotions en pleisters die op de huid kunnen worden geplakt.

Elke vorm van cannabis heeft vergelijkbare effecten op het lichaam, maar de duur en sterkte van de effecten verschillen, afhankelijk van hoe de drugs wordt gebruikt. Deze effecten zijn tevens afhankelijk van de hoeveelheid werkzame stof in de cannabis.

Wat is cannabis?

Cannabis is een drugs gemaakt van delen van de cannabisplant en staat ook bekend als hasj, wiet of skunk. Cannabis bevat chemische stoffen die het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Tetrahydrocannabinol, afgekort THC, is de chemische stof in cannabis die mensen high of stoned maakt. Daarnaast bevinden zich nog andere stoffen in cannabis waaronder cannabidiol, afgekort CBD.

Er zijn verschillende soorten cannabis. De hennepplant bevat bijvoorbeeld weinig THC en wordt al eeuwen gebruikt voor het maken van touw of textiel. Cannabissoorten met een laag THC- en hoog CBD-gehalte worden onder meer gebruikt als medicatie vanwege het pijnstillend effect. De cannabissoorten die verslavend zijn bevatten met name een hoog THC-gehalte. Mensen met psychische problemen kunnen beter stoppen met cannabis met een hoog THC-gehalte of overstappen op een soort met een laag THC-gehalte.

Vanwege de zeer opvallende kenmerkende reuk van cannabis wordt het gebruik van cannabis bijna altijd door anderen opgemerkt.

Onderscheid tussen wiet, hasj en olie

Bijna alle delen van de cannabisplant kunnen worden geoogst en als drugs worden aangeboden. De meest voorkomende vormen zijn wiet, hash en cannabisolie.

Wiet

Wiet is een andere benaming voor de gedroogde bloem van de cannabisplant en is een verbastering van het engelse woord weed (vert. onkruid).

Wiet wordt meestal gerookt. In Nederland wordt ook een cannabisplant gekweekt onder de naam Nederwiet.

Hasj

Hasj of hasjiesh is een andere benaming van de hars gewonnen uit de cannabisplant. Deze hars wordt geperst in blokjes.

Cannabisolie

Cannabisolie bestaat uit de extracten van cannabis die kunnen worden gegeten, gerookt, verdampt of vermengd met alcohol.

Snelle feiten Cannabisgebruik

Ca 1 op de 5 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft wel eens cannabis gebruikt. Dit komt overeen met bijna 1 mln Nederlanders.
7% heeft in het afgelopen jaar wel eens cannabis gebruikt.

Cannabisgebruik is onder mannen ca 2 zo groot als onder vrouwen. 10% van de mannen heeft in het afgelopen jaar cannabis gebruikt tegen 5% van de vrouwen.

Het gebruik van cannabis komt het meest voor onder jong-volwassenen. Bijna de helft van alle twintigers heeft ervaring met cannabis tegen 30% van alle dertigers. Dit percentage neemt verder af bij oudere leeftijdsgroepen.

Cannabisgebruik komt meer voor onder hoogopgeleiden. 32% van alle hoogopgeleiden heeft wel eens cannabis gebruikt tegen 11% onder laagopgeleiden en 21% onder middelbaar opgeleiden.

Bron: Trimbos

Cannabis is als drug moeilijk in te delen maar wordt gerekend tot de psychodysleptica. Middelen die tot de psychodysleptica behoren hebben een complexe werking op de hersenen met onder meer een vervorming in waarneming.

Mensen ervaren deze drug als rustgevend en geestverruimend.

Tetrahydrocannabinol, cannabidiol en vele andere stoffen, zie ook Wat is Cannabis?

Marihuana, Skunk, Nederwiet, Haze, Orange Bud, White Widow, wiet, hasj.

In Nederland is het in bezit hebben van of het handelen in cannabis verboden volgens de Opiumwet. Dit betekent dat het bezit van cannabis wettelijk gezien strafbaar is.

Als er een vermoeden bestaat van cannabisgebruik in het verkeer kan de politie een speekseltest laten uitvoeren. Is de uitslag positief dan kan de politie bloed afnemen om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is. Als er onder invloed is gereden dan kan er een boete of straf opgelegd worden en kan er een rijgeschiktheidskeuring volgen bij het CBR.

Cannabis wordt met name gerookt of gegeten, zie ook Verschillende vormen van gebruik

  • Angst
  • Hartkloppingen
  • Ademhalingsproblemen
  • Geheugenverlies
  • Duizeligheid
  • Longinfectie
  • Depressie
  • Psychose
  • Verhoogde hartslag

Zie ook Effecten van Cannabis

  • Schade voor longen
  • Psychische problemen waaronder depressie en angst
  • Verhoogd risico op ernstige psychiatrische stoornissen waaronder schizofrenie, bipolaire stoornis en posttraumatische stress stoornis
  • Vermindering van geheugen
  • Verslaving
  • Vermindering vruchtbaarheid

Zie ook Cannabis en geestelijke gezondheid

Effecten van cannabis

Cannabis kan het effect van andere middelen nabootsen waaronder het effect van rustgevende middelen zoals benzodiazepine, stimulerende middelen zoals speed en hallucinerende middelen zoals XTC. Door deze effecten is de kans op misbruik en verslaving groot. Het gebruik van cannabis om medische redenen is complex en tot nu toe omstreden.

hunkering naar alcohol of drugs weerstaan

Cannabis beïnvloedt delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor plezier, geheugen, initiatief, concentratie, coördinatie en perceptie van tijd. Cannabis heeft de neiging het pleziersysteem te overstemmen en te stimuleren waardoor een persoon zich stoned of high voelt. Geheugenverlies is een veel voorkomend probleem bij cannabisgebruik.

Overdosering

In hoge doses kan cannabis hallucinaties, waanvoorstellingen en psychose veroorzaken. Feitelijk is dit een overdosering van THC. Deze symptomen veroorzaken elk jaar honderden bezoeken aan een arts of spoedeisende hulpafdeling. Cannabis veroorzaakt geen dodelijke overdoseringen.

Mentale gezondheid

Mensen met psychische problemen of stemmingsstoornissen kunnen vatbaarder zijn voor de effecten van cannabis. Het middel kan tijdelijk depressie of angst verlichten, maar wanneer de effecten uitwerken kunnen de symptomen van deze aandoeningen verergeren.

Cannabisgebruik bij jongeren

Cannabis wordt een gateway-drug genoemd vanwege de effecten op de zich ontwikkelende hersenen. Het middel heeft een groter effect op het brein van de adolescent en de jong-volwassene dan op het volwassen brein. Regelmatig gebruik van cannabis door jongeren veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het brein op latere leeftijd kwetsbaarder wordt voor verslaving aan drugs zoals cocaïne of heroïne.

Symptomen van het gebruik van cannabis

  • Problemen met denken en concentratie­stoornissen
  • Coördinatie­verlies
  • Veranderd gevoel voor tijd
  • Stemmings­wisselingen
  • Verlies van initiatief
  • Geheugen­verlies
  • Depressie of angst
  • Hallucinaties, waanvoorstellingen of psychose
  • Rood doorlopen ogen
  • Afwijkend eetpatroon, vreetbuien
  • Ongeremd gedrag, zoals overmatig lacherig

Cannabisafhankelijkheid en verslaving

De meeste mensen die regelmatig cannabis gebruiken ontwikkelen een vorm van afhankelijkheid. Receptoren in de hersenen passen zich door het gebruik aan waardoor de hersenen steeds meer beginnen te vertrouwen op de drugs om te kunnen functioneren. Zodra je dan stopt met cannabis kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Deze ontwenningsverschijnselen zijn eigenlijk niet meer dan je lichamelijke reactie op het stoppen met het middel.

Bij een cannabisverslaving is er een obsessief gebruik waarbij cannabis steeds meer de plek inneemt van andere belangrijke dingen in je leven. Je kunt spreken over een cannabisverslaving als je al problemen hebt door het gebruik van de drugs maar niet meer in staat bent om te stoppen.

Lees meer over Verslaving en Afhankelijkheid.

Tolerantie voor cannabis

Naarmate je meer afhankelijk wordt van cannabis neemt ook de tolerantie voor deze drugs toe.

Bij tolerantie heb je steeds meer wiet of een krachtiger hasj nodig om dezelfde roes te bereiken. De receptoren in je hersenen raken gewend aan de hoeveelheid cannabis en passen zich hierop aan. Hierdoor ga je steeds meer en steeds vaker gebruiken en wordt cannabis een obsessie.

Tolerantie is één van de criteria voor drugsverslaving.

Craving en hunkering bij cannabis

Mensen die afhankelijk zijn van cannabis ervaren een onbedwingbare trek wanneer de stof hun lichaam verlaat en de drugs uitgewerkt is. Deze onbedwingbare trek is een voorbeeld van hoe verslavend cannabis kan zijn. De craving of hunkering kan lichamelijke en psychische symptomen veroorzaken, zoals een strak gevoel in de maag of dwangmatige gedachten over het moeten hebben van cannabis.

De trek kan ook heftiger worden met ontwenningsverschijnselen zoals zweten, trillen, misselijkheid, woedeaanvallen en onredelijk en manipulerend gedrag.

Onttrekking of afkick­verschijnselen bij het stoppen met cannabis

De afkickverschijnselen van cannabis zijn een veel voorkomend obstakel voor mensen die verslaafd zijn aan het middel. De lichamelijke afkicksymptomen zijn doorgaans niet gevaarlijk, maar kunnen zo hevig zijn dat het lastig is om te stoppen met het gebruik van cannabis.

Naast de lichamelijke afkickverschijnselen kunnen ook woede-aanvallen of agressief gedrag optreden. Dit kan een belangrijke reden zijn om professionele hulp in te schakelen.

Lees meer over de ontwenningsverschijnselen bij Stoppen met cannabis

Cannabis en geestelijke gezondheid

Hoe cannabis de hersenen beïnvloedt

Cannabis is een psychoactieve stof en verandert de manier waarop je denkt en voelt. THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in cannabis, genereert veel van de geestverruimende effecten van deze drugs.

Wanneer je cannabis rookt, vaporiseert of eet, wordt de THC in het bloed opgenomen en vergrendelt de cannabinoïde-receptoren in je hersenen die van invloed zijn op onder meer je gedachten, concentratie, tijdsperceptie en je geheugen.

De meeste mensen die cannabis recreatief gebruiken, zoeken het gelukkige en ontspannen of stoned gevoel dat de drugs bieden. Maar wiet heeft ook ongewenste effecten. Het kan het denken en het vermogen om nieuwe herinneringen te vormen verslechteren. De drugs kunnen ook moeilijkheden veroorzaken bij het concentreren en het uitvoeren van complexe taken.

Bij sommige mensen kan cannabis angst, paniek, paranoia en verwarring veroorzaken. Hoewel niet bewezen is dat cannabis schizofrenie kan veroorzaken kunnen deze drugs wel schizofrenie triggeren en verergeren. Hoge doses wiet kunnen zelfs tijdelijke psychotische symptomen veroorzaken, zoals het horen van stemmen en het ervaren van ongegronde gevoelens van paranoia of achtervolging. Chronisch cannabisgebruik is verder in verband gebracht met andere psychische gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst en bipolaire stoornis. Mensen die verslaafd zijn aan cannabis zullen dwangmatig het middel zoeken en gebruiken ondanks deze negatieve effecten op hun leven.

Verhoogd risico op psychiatrische problemen

Het gebruik van cannabis hangt samen met een verhoogd risico op psychiatrische problemen, waaronder angst, depressie, schizofrenie en posttraumatische stressstoornis.

psychiatrie

Onderzoek wijst uit dat cannabis het begin van schizofrenie kan versnellen en het verloop kan verslechteren bij diegenen die vatbaar zijn voor de ziekte. Het gaat hierbij zeer waarschijnlijk over de werking van THC en niet van CBD.

Met een toename van het cannabis gebruik in de afgelopen decennia is er ook een toename van angst, depressie, verslavingen en psychose. Een onderzoek uit 2017 in The American Journal of Psychiatry wees uit dat bijna de helft van 6.788 patiënten die een cannabis-geïnduceerde psychose hebben doorstaan, schizofrenie of een bipolaire stoornis ontwikkelde.

En ondanks dat veel mensen cannabis gebruiken om symptomen van posttraumatische stressstoornis te verlichten, heeft onderzoek aangetoond dat cannabisgebruik de aandoening juist kan verergeren.

De relatie tussen cannabis en enkele psychiatrische stoornissen

Cannabis en angst

Voor veel mensen heeft cannabis een kalmerende of rustgevende werking maar bij sommigen kan het paranoia, angst en paniekaanvallen veroorzaken. Angst komt vaker voor bij hogere doses van de drugs, maar het kan ook voorkomen bij onregelmatig gebruik van wiet.

De verbanden tussen cannabis en angst zijn niet volledig begrepen. Hoewel studies hebben aangetoond dat chronisch cannabisgebruik in de adolescentie een groter risico geeft op angststoornissen later in het leven, is het onduidelijk of cannabis daadwerkelijk persisterende angststoornissen veroorzaakt.

Sommige onderzoeken suggereren dat mensen met angst cannabis gebruiken als een vorm van zelfmedicatie - en dat genetische of omgevingsfactoren, zoals trauma en verwaarlozing, bijdragen aan het gebruik van angst en cannabis.

Cannabis en depressie

Het verband tussen cannabis en depressie is niet helemaal duidelijk. Terwijl voorstanders van medische cannabis beweren dat het middel kan helpen bij het verlichten van depressie, hebben sommige onderzoeken een verhoogd risico op depressie met cannabisgebruik aangetoond.

Een Australische studie van het Center for Adolescent Health, het Murdoch Children's Research Institute, toonde aan dat tieners die wekelijks cannabis rookten 2 keer zoveel kans hadden om later in hun leven een depressie te krijgen. Jonge vrouwen die dagelijks cannabis gebruikten hadden meer dan 5 keer zoveel kans als niet-gebruikers om depressie of angst te ontwikkelen.

Het is nog steeds onduidelijk of cannabis depressie veroorzaakt of dat personen met een depressie aangetrokken worden tot het gebruik van cannabis.

Cannabis en bipolaire stoornis

Cannabis wordt veel gebruikt door mensen met een bipolaire stoornis (ook wel bekend als manisch-depressieve stoornis). Het kan de behandeling van de ziekte echter compliceren.

Een bipolaire stoornis veroorzaakt afwisselende episodes van depressie en manie. Tijdens depressieve episodes kunnen mensen zich verdrietig, hopeloos en moe voelen en zelfmoordgedachten hebben. In de manische fase van de ziekte kunnen ze een verhoogd energieniveau, slapeloosheid, ontremd gedrag en in ernstige gevallen, psychose ervaren.

Een onderzoek uit 2017 in het tijdschrift Schizofrenie heeft aangetoond dat tieners die wiet meerdere keren per week gebruiken, meer kans hebben om een milde vorm van manie te ontwikkelen. De onderzoekers meldden dat vroeg gebruik van marihuana later in het leven kan leiden tot een bipolaire stoornis. Net als bij depressie zijn de verbanden tussen marihuanagebruik en bipolaire stoornis niet helemaal duidelijk.

Cannabis en schizofrenie

Hoewel wiet acute psychotische symptomen kan veroorzaken bij mensen die geen geestelijke problemen hebben, hebben wetenschappers ook verbanden gelegd tussen cannabis en schizofrenie.

Schizofrenie is een complexe en vaak invaliderende hersenziekte die hallucinaties, vervormd denken en emotionele problemen veroorzaakt. De symptomen van schizofrenie verschijnen meestal tussen 16 en 30 jaar.

Het gebruik van cannabis lijkt geen schizofrenie te veroorzaken, maar het kan de stoornis al vroeg in gang zetten bij mensen met een genetische aanleg voor schizofrenie. Het gebruik van zware cannabis kan iemands eerste psychotische episode met 2 tot 6 jaar versnellen, volgens een onderzoek uit 2014 in het tijdschrift Schizofrenie. Langdurig gebruik van wiet kan ook de symptomen van de ziekte verergeren. Veel mensen met schizofrenie roken wiet en geven aan zich hier beter bij te voelen. Mogelijk kan dit de werking zijn van de CBD in de wiet.

Cannabis en posttraumatische stressstoornis

Ondanks dat sommige mensen, inclusief veteranen, cannabis gebruiken om hun PTSS-symptomen te verlichten, heeft onderzoek de effectiviteit van cannabis als medicatie voor PTSS niet bevestigd.

Post­traumatische stress­stoornis, ook PTSS genoemd, is een angststoornis die zich kan ontwikkelen na een traumatische of levens­bedreigende gebeurtenis. Oorlogs­gevechten, aanranding, natuur­rampen en andere traumatische gebeurtenissen kunnen allemaal PTSS veroorzaken.

Cannabis biedt op korte termijn verlichting van PTSS, maar op de lange termijn kan het de aandoening verergeren. Een onderzoek uit 2015 in The Journal of Clinical Psychiatry wees uit dat langdurig gebruik van cannabis door oorlogs­veteranen met PTSS gepaard ging met een toename van PTSS-symptomen, gewelddadig gedrag en alcoholgebruik.

Symptomen van PTSS kunnen zijn:

  • Levendige, terugkerende herinneringen (flashbacks) of nachtmerries van de traumatische gebeurtenis;
  • Ervaren van negatieve gevoelens zoals schuld­gevoelens, schaamte of extreem wantrouwen jegens anderen;
  • Mensen en situaties vermijden die traumatische herinneringen oproepen;
  • Nerveus of zenuwachtig voelen;
  • Moeilijk slapen;
  • Emotionele instabiliteit, inclusief plotselinge uitbarstingen van woede en prikkel­baarheid.

Onderzoekers die cannabis en PTSS bestuderen, hebben een biologische basis gevonden voor de vraag waarom cannabis de symptomen van PTSS tijdelijk verlicht. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat mensen met de stoornis meer cannabinoïde-receptoren hebben in delen van hun hersenen geassocieerd met angst en spanning dan mensen zonder PTSS.

Cannabis en problematisch drugsgebruik

Wiet of hasj is verslavend. Bijna 1 op de 3 van de mensen die cannabis gebruikt ontwikkelt een zekere mate van afhankelijkheid, dat variëert van mild problematisch gebruik tot ernstige verslaving.

Sommige studies schatten dat 9 procent van de mensen die cannabis gebruiken een fysieke afhankelijkheid zal ontwikkelen. Mensen die afhankelijk zijn van cannabis hebben de drugs nodig om zich normaal te voelen en ervaren ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met het gebruik.

Vroeg gebruik van cannabis veroorzaakt met name problemen. Kinderen en tieners die vòòr hun 18e jaar roken, hebben 4 tot 7 keer meer kans op het ontwikkelen van een cannabisprobleem en ca 17% ontwikkelt cannabis­afhankelijkheid.

Vroeg gebruik van cannabis stimuleert het belonings­centrum van de hersenen dat kan leiden tot problemen met andere verslavingen later in het leven. Dit is een reden waarom cannabis soms wordt beschouwd als een gateway-drug.

Stoppen met cannabis

Als je verslaafd bent aan cannabis dan lukt het meestal wel om enkele dagen met cannabis te stoppen. Blijvend stoppen is doorgaans lastiger. Mensen die cannabis gebruiken ervaren vaak onaangename ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met cannabis en deze ontwenningsverschijnselen kunnen tot 4 weken en soms langer aanhouden. Stoppen met blowen is enigszins vergelijkbaar met het stoppen met roken en veroorzaakt veel van dezelfde symptomen, waaronder prikkelbaarheid, nervositeit, woede en slapeloosheid. Echter bij cannabis verlopen de symptomen vaak in heviger vorm.

Een wetenschappelijk artikel uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Substance Abuse and Rehabilitation toont aan dat 35 tot 75% van de mensen die stoppen met cannabis ontwenningsverschijnselen ontwikkelen. Volgens een ander wetenschappelijk artikel uit 2015, gepubliceerd in de American Journal on Addictions, bleek dat 65 tot 70% van de mensen die terugvielen na een stoppoging de ontwenningsverschijnselen noemden als belangrijkste factor voor hun terugval.

Juist vanwege deze ontwenningsverschijnselen kan het verstandig zijn om professionele begeleiding te zoeken als je wilt stoppen met cannabis. The Home Clinic kan je hierbij helpen met de online behandeling van cannabis. Tijdens deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen regelmatig gemonitord door onze verslavingsarts. Wanneer je teveel last krijgt dan kan de arts hierop anticiperen door bijvoorbeeld medicatie voor te schrijven die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken.

Afkicken van cannabis

De afkickverschijnselen bij het stoppen met cannabis zijn subtieler dan die van alcohol, opioïden en benzodiazepines. Maar stoppen met wiet of hasj is zwaar en het kan een reeks fysieke en psychologische symptomen veroorzaken.

Afkick­verschijnselen van cannabis

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Verstoorde slaap, slapeloosheid
  • Ongewone dromen of nachtmerries
  • Hallucinaties en/of wanen
  • Misselijkheid, buikpijn, strak gevoel in de maag
  • Veranderd eetpatroon
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Beverigheid of trillen
  • Zweten
  • Koude en warme rillingen
  • Nervositeit en angst
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Woede en agressie
  • Hunkering naar cannabis

De ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met cannabis zijn niet levensbedreigend. De ernst van de symptomen varieert afhankelijk van de voorgeschiedenis van de persoon, de mate van cannabisgebruik en zijn of haar afhankelijkheid van de drugs. Andere fysiologische en omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ernst en de duur van de symptomen. Mensen die vaak en veel cannabis gebruiken, hebben de neiging om moeilijker te ontgiften. Sommige onderzoeken suggereren dat vrouwen mogelijk minder ontwenningsverschijnselen ervaren dan mannen.

Een studie uit 2016 in het tijdschrift Cannabis en Cannabinoïd Research wees uit dat vrouwen meer kans hebben op maagklachten, buikpijn, prikkelbaarheid, rusteloosheid en woedeaanvallen dan mannen. In dezelfde studie hadden mannen meer kans te lijden aan slapeloosheid en levendige dromen wanneer zij stopten met cannabis. Andere studies hebben geen verschillen in symptomen bij mannen en vrouwen gevonden.

Ontwenningstijdlijn van cannabis

Net als andere drugs veroorzaakt cannabis biochemische veranderingen in de hersenen wanneer het herhaaldelijk wordt gebruikt. Deze veranderingen creëren een fysieke afhankelijkheid van het middel, waardoor mensen het gevoel hebben dat ze de drug nodig hebben om normaal te kunnen functioneren.

Ontwenningstijdlijn van cannabis Ontwenningstijdlijn Cannabis Afkickverschijnselen van cannabis starten tussen dag 1 en 3 en duren ca 2 tot 4 weken. Vanaf 4 weken met name nog slaap- problemen. 0 2 4 6 weken

Mensen die afhankelijk zijn ervaren voor hen verontrustende ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met cannabis of het gebruik ervan minderen. De symptomen beginnen meestal binnen 1 tot 3 dagen na het laatste gebruik van het middel en pieken tijdens de eerste week van onthouding. De meeste ontwenningsverschijnselen verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 2 weken maar kunnen tot 4 weken aanhouden. Met name slaapproblemen kunnen langer duren. Sommige studies hebben gemeld dat slapeloosheid en vreemde dromen meer dan 45 dagen kunnen blijven bestaan na het stoppen met cannabis.

Meestal blijft cannabis veel langer in het lichaam achter dan de ontwenningsverschijnselen aanhouden. THC, het actieve ingrediënt in cannabis, en zijn metabolieten kunnen 1 tot 2 maanden na het stoppen in de urine van cannabisgebruikers worden gedetecteerd.

Hoewel veel mensen die afhankelijk zijn van cannabis verslaafd zijn aan het middel, is het mogelijk afhankelijk te zijn en geen verslaving te hebben. Verslaving zorgt ervoor dat mensen dwangmatig cannabis gebruiken ondanks de negatieve effecten op hun leven. Verslaving verwijst dus meer naar het gedrag.

Cannabisverslaving binnen je relatie of gezin

Bij een cannabisverslaving zijn het vaak de partners of ouders die als eersten constateren dat iemand vastloopt. Mensen die intensief cannabis gebruiken lijken het leven steeds meer onverschillig langs zich heen te laten glijden. Cannabis heeft invloed op een hersengebied dat zich bevindt in het deel direct achter het voorhoofd, de frontaalkwab. De activiteit in dit gebied wordt geremd door cannabisgebruik. De omgeving merkt dit op doordat iemand niet meer in staat is initiatieven te nemen en last krijgt van concentratie- en geheugenproblemen. Prestaties op school en werk blijven achter en er lijkt vanuit de persoon geen beweging te komen daar iets mee te doen. Bij mensen die zelfstandig wonen is er vaak weinig tot geen ontwikkeling in het normale leven. De rol als partner, vader of moeder wordt niet meer goed ingevuld door het gebrek aan initiatief.

Cannabisgebruik heeft altijd effect op het gezin

Een cannabisverslaving heeft zonder uitzondering effect op het gezin of de directe omgeving. Het samenleven met iemand die verslaafd is aan cannabis kan heel zwaar zijn. Uiteindelijk kun je als partner of ouder volledig opgeslokt worden door het afwijkende en initiatiefloze gedrag van het verslaafde gezinslid. Hierdoor stagneert niet alleen het leven van de persoon met de cannabisverslaving maar ook van de gezinsleden.

Dit beeld kan volledig anders worden op het moment dat iemand gaat afbouwen of stoppen met de drugs. Voor de omgeving staat dan met name de prikkelbaarheid die kan oplopen naar woede-aanvallen op de voorgrond. Hierbij kan er verbale en soms zelfs fysieke agressie de kop opsteken. De eerst zo rustige persoon wordt onrustig en opvliegerig. Daarnaast kan de emotionele instabiliteit, meestal met depressieve uitingen, veel indruk maken. Door de hunkering naar cannabis kan iemand ook heel onrustig worden of manipulatief gedrag gaat ontwikkelen.

Als je jouw gezin in deze situatie herkent dan kun je professionele hulp inschakelen van The Home Clinic. The Home Clinic biedt programma's voor lichte tot ernstige vormen van verslaving en biedt tevens de mogelijkheid om gezinsleden bij de behandeling te betrekken.

Lees meer over Cannabisverslaving in je relatie of gezin

0294 450 186

Behandeling van cannabisverslaving

Hoewel veel mensen zelfstandig stoppen met het gebruik van cannabis, zijn er ook veel mensen die professionele hulp zoeken om hun cannabisverslaving of -afhankelijkheid te overwinnen. In 2016 zochten meer dan 70.000 mensen in Nederland naar een behandeling voor een cannabisverslaving. De meeste mensen zoeken professionele hulp, omdat ze niet goed door de ontwenningsverschijnselen van cannabis komen. Naast de hunkering is het vooral de stemmingsveranderingen, de slaapproblemen, de gevoeligheid voor tegenslag en de leegte die mensen ervaren, waardoor ze besluiten om hulp te zoeken.

Belangrijkste redenen waarom mensen hulp zoeken bij cannabisverslaving

  • Depressieve stemming
  • Prikkelbaarheid met woede-aanvallen
  • Slaapproblemen
  • Niet met tegenslag om kunnen gaan, overmatige stress
  • Hunkering naar het middel
  • In een leegte terecht komen na het stoppen met cannabis
  • Ernst van de ontwenningsverschijnselen

Blijvend stoppen met blowen

Sommige mensen kunnen zelf stoppen met blowen, maar veel mensen blijken toch ondersteuning nodig te hebben. Cannabisverslaving is geen onbeduidende aandoening. Het kan veel leed veroorzaken en voor veel spanning zorgen, met name tussen jonge mensen en ouders of tussen partners. Het langdurig aanhouden van de ontwenningsverschijnselen zorgt er tevens voor dat het soms niet lukt om na een eigen stoppoging blijvend te stoppen.

The Home Clinic heeft een detox-programma ontwikkeld speciaal voor cannabisverslaving. Als je stopt met blowen kun je in een emotionele achtbaan terecht komen. Je kunt bijvoorbeeld snel geprikkeld raken om de kleinste dingen en last hebben van woede-aanvallen of je slaapt moeilijk, piekert of hebt last van onzekerheid. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen 4 weken, soms langer aanhouden. The Home Clinic heeft veel ervaring met de behandeling van deze ontwenningsverschijnselen en kan je door deze lastige periode loodsen, onder meer door het beteugelen van de emoties, het tegengaan van de fysieke ontwenningsverschijnselen en het begeleiden van de mensen om je heen zoals je partner of je ouders. zodat zij jou de morele support kunnen geven die je nodig hebt. Als je naast de cannabisverslaving ook andere middelen gebruikt of als je last hebt van psychische problemen al dan niet door je verslaving, dan kunnen deze gezamenlijk behandeld worden. Deze aanpak kan je kans om te stoppen met cannabis en het handhaven van soberheid aanzienlijk verbeteren.

roken van een joint

Wil je hulp bij het stoppen met blowen?

Bij The Home Clinic kun je direct starten met behandeling.

0294 450 186

© 2004 The Home Clinic | versie maart 2024