Online behandeling van Verslaving
Alcoholverslaving is een ernstige ziekte en verandert de manier waarop je brein werkt. Bij een alcoholverslaving heb je een oncontroleerbare hunkering naar alcohol en ontwenningsverschijnselen bij het stoppen.
De online therapie van The Home Clinic helpt je bij het stoppen met drinken en het herwinnen van de controle over je leven.
In onze samenleving is het gebruik van alcohol sociaal geaccepteerd. Veel mensen drinken regelmatig een biertje of een wijntje, waardoor het gevaar van alcohol snel wordt onderschat en een alcoholverslaving soms laat wordt vastgesteld. Hierdoor is alcohol één van de meest gebruikte verslavende middelen ter wereld. Je kunt een alcoholverslaving hebben zonder dagelijks te drinken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld op werkdagen niets maar gebruiken grote hoeveelheden alcohol in het weekend.
Je kunt spreken van een alcoholverslaving als je sinds langere tijd geen controle meer hebt over de hoeveelheid alcohol die je drinkt of wanneer je alcohol drinkt, zie ook de 4 signalen van een alcoholverslaving. Je kunt een alcoholverslaving bij jezelf testen: stop een aantal maanden met drinken. Als je dit niet kunt, grote moeite ondervindt om te stoppen of als je je ellendig voelt tijdens het stoppen met alcohol, heb je mogelijk een alcoholverslaving.
Bij een alcoholverslaving verlies je de controle over je gebruik.
Naast een alcoholverslaving kan teveel alcoholgebruik leiden tot extra gezondheidsrisico's zoals een hoge bloeddruk of kanker. Helaas zijn sommige mensen meer verslavingsgevoelig dan anderen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een genetische aanleg voor verslaving.
Bij het vaststellen van een alcoholverslaving wordt er naast de hoeveelheid die je drinkt ook gekeken naar de psychologische of lichamelijke afhankelijkheid van alcohol. Je kunt hiervoor de Alcoholtest doen. Een alcoholverslaving is echter snel te herkennen aan 4 belangrijke signalen.
Een alcoholverslaving wordt erger als je blijft drinken. Herken je bovenstaande bij jezelf of een ander dan heb je hulp nodig. The Home Clinic biedt lichte tot intensieve hulp bij het afkicken van alcohol. Je kunt ons bellen als je meer wilt weten over onze behandelingen of als je hulp zoekt bij het stoppen met alcohol.
Twijfel je over je eigen alcoholgebruik of dat van een dierbare naaste?
0294 450 186Alcoholverslaving is een aandoening die de manier waarop ons brein werkt verandert. Een alcoholverslaving versterkt negatieve emoties en impulsief gedrag en geeft een ongecontroleerde hunkering naar alcohol en ontwenningsverschijnselen bij het stoppen. Er zijn alcoholisten die goed lijken te functioneren. Ondanks de verslaving kunnen ze toch een vaste baan behouden en hun verantwoordelijkheden in het dagelijks leven op orde houden. Uiteindelijk ervaart echter iedereen negatieve gevolgen van alcoholverslaving, ook diegenen die aanvankelijk goed functioneren.
Binnen de verslavingszorg worden de termen alcoholmisbruik, alcoholafhankelijkheid en problematisch alcoholgebruik gebruikt om de ernst van alcoholverslaving aan te duiden. Alcoholmisbruik is een term voor het op een onveilige en onverantwoorde manier drinken van alcohol. Bij alcoholafhankelijkheid wordt verwezen naar de lichamelijke afhankelijkheid met ontwenningsverschijnselen wanneer de alcohol wordt gestopt of verdwijnt uit het bloed. Alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik zijn inmiddels vervangen door de term problematisch alcoholgebruik, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen matig en ernstig.
Lees meer op Alcoholisme: een chronische ziekte.
In Nederland wordt ongeveer 1 liter sterke drank, 2,5 liter wijn en 3,5 liter bier per hoofd van de bevolking per jaar gedronken.
11,5% van de mannen drinkt overmatig tegen 7% van de vrouwen.
26-43% van de geweldsincidenten in huis of op straat en ca 20% van alle verkeersongelukken in Nederland is alcoholgerelateerd.
De Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaard glas alcohol per dag te drinken.
Jongeren (< 18 jaar) en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd om helemaal geen alcohol te drinken.
Tot 18 jaar is het in Nederland niet toegestaan om alcohol te kopen of bij je te hebben in het openbaar. Een openbare plek is bijvoorbeeld op straat of in het park, maar ook in de kroeg of het restaurant.
1. Bron: Trimbos
Ethanol.
De meeste verslavende middelen, waaronder alcohol, beïnvloeden het plezier- en beloningscentrum in de hersenen. Door regelmatig alcoholgebruik passen de hersenen zich aan waardoor je steeds meer behoefte hebt aan alcohol en de controle over het gebruik verliest. Alcohol wordt een obsessie.
Alcoholverslaving is verlies van vrije wil over het gebruik van alcohol.
Bij herhaald alcoholmisbruik verandert de chemie van je hersenen waardoor je psychologisch en lichamelijk verslaafd raakt aan alcohol.
Alcohol verstoort je beoordelingsvermogen en tast je vermogen tot zelfbeheersing aan. Als je veel en vaak alcohol drinkt dan beland je in een viceuze cirkel omdat je lichaam juist dan bij onthouding steeds meer zal hunkeren naar alcohol. Uiteindelijk kun je gaan geloven dat je zonder drank niet meer functioneert.
De veranderingen die alcohol veroorzaakt in de hersenen kunnen levenslang zijn.
Alcoholverslaving komt relatief vaak voor omdat drinken een geaccepteerd onderdeel van de samenleving is.
De meeste Nederlanders proberen voor het eerst alcohol rond hun 15e levensjaar. Jongeren kijken naar volwassenen en denken dat drinken veilig is, omdat hun ouders het ook doen. Volgens de Nationale Drug Monitor heeft 80% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder minstens één keer in hun leven alcohol gedronken.
Armoede, schulden, eenzaamheid en het ontbreken van een levensdoel of perspectief geven een grotere kans op alcoholverslaving.
Sommige mensen raken eerder verslaafd aan alcohol dan anderen omdat hun hersenen gevoeliger zijn voor de effecten hiervan.
Bij 50% van de mensen met een alcoholverslaving speelt genetische aanleg een belangrijke rol. Daarnaast geven bepaalde psychische stoornissen een grotere kans om verslaafd te raken aan alcohol. Deze aandoeningen staan bekend als co-morbide stoornissen als ze naast de alcoholverslaving bestaan.
Binnen The Home Clinic worden zowel co-morbide stoornissen als verslaving behandeld om de kans op volledig herstel te vergroten.
Alcoholverslaving heeft fysieke, psychologische en sociale consequenties. De meest voorkomende signalen van een alcoholverslaving zijn onder meer het doorgaan met drinken ondanks de negatieve gevolgen en prioriteit geven aan drinken boven alles. Alcoholverslaving wordt ook vaak gediagnosticeerd als er andere gezondheids- of psychologische problemen spelen, bijvoorbeeld als iemand voor angst of depressie naar een psycholoog gaat.
Mensen die verslaafd zijn aan alcohol moeten worden behandeld maar niet iedereen heeft dezelfde behandeling nodig. Bij een milde verslaving is coaching en training van één van onze psychologen vaak voldoende. Als er meer speelt dan alleen verslaving dan biedt The Home Clinic toegang tot een team van verschillende disciplines zoals artsen, psychologen en psychotherapeuten. Daarnaast kunnen ook familieleden en partners op onze support rekenen.
Een behandeling voor alcoholverslaving bij The Home Clinic verloopt in 3 fasen. Het omvat een detox, psychologische therapie en ondersteuning bij het vervolg om te leren toepassen van wat er in de therapie is geleerd. Bij een minder ernstige verslaving kan direct gestart worden met de therapie en is er geen detox nodig.
Binnen de behandeling voor alcoholverslaving van The Home Clinic zijn er verschillende vormen van therapie die soms ook gecombineerd worden aangeboden. Wij geloven dat goede therapie mensen helpt om snel vaardigheden te ontwikkelen waarmee zij weer controle krijgen over het alcoholgebruik. Een goede behandeling inspireert tot het maken van de juiste keuzes en rekent af met een negatief zelfbeeld of zelfbestraffing. Daarnaast kenmerkt een goede behandeling zich door de onderliggende oorzaken van alcoholverslaving aan te pakken.
Naast therapie zijn er ook medicijnen beschikbaar die mensen helpen om geen of minder alcohol te drinken. Verder kunnen tijdens een behandeling medicijnen worden voorgeschreven om bijvoorbeeld de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan waaronder middelen tegen epilepsie en misselijkheid.
Overzicht van meest voorkomende therapievormen van verslavingszorg in Nederland.
Overzicht van geregistreerde medicatie voor farmacologische behandeling van alcoholverslaving.
Overzicht van ongeregistreerde medicatie voor farmacologische behandeling van alcoholverslaving.
Overzicht van middelen tegen de ontwenningsverschijnselen die tijdens een detox van alcohol kunnen optreden.
Overzicht van overige middelen die tijdens een detox van alcohol worden gebruikt: